O favoritovi mužského pavouka není pochyb. Šestnáct ročníků po sobě ovládl Jan Koukal, motivaci přesto neztrácí: „Sice cítím, že už mám splněno, každý titul mě ale přibližuje k vytoužené dvacítce," řekl reprezentant a ještě mnohem více, což si opět můžete přečíst níže.

Mezi ženami bude situace zajímavější. Na zlato může pomýšlet hned trojlístek Anna Klimundová, Zuzana Kubáňová a Olga Kolářová. Zdá se vám, že poslední jméno neznáte, pak vězte, že se jedná o členku Squash Club Praha, trojnásobnou vítězku českého šampionátu, pod dívčím jménem Ertlová.

Sympatická mladá žena vynechala už loňský ročník, kdy se přesunula na pozici ředitelky. „Mezi hráčky jsem se ráda vrátila. Loni jsem byla v šestém měsíci těhotenství, na kurty jsem proto nemohla," líčila Olga Kolářová, jež také letos přiložila ruku k dílu co do organizační stránky.

Čas řídí dcera

„Zúčastňovala jsem se schůzek se sponzory, zástupci Metropole Zličín… Po dobu turnaje se ale budu věnovat jen své hře," sdělila nekompromisně maminka malé Nely. „Všechno se otočilo o sto osmdesát stupňů. Můj čas řídí dcera," usmívala se spokojeně squashistka, která se na kurty těšila.

„Mám radost, že se hýbu, dělám něco pro sebe. A vybalancuji tak čas, kdy jsem s maličkou doma," vyprávěla Olga Kolářová, jež neopomene poděkovat. „Máme štěstí na naprosto skvělé babičky, jen díky nim jsem se mohla vrátit," dodala.

A tvrdě trénovat. Jinak by se bývalá česká reprezentantka mohla jen stěží postavit profesionálkám. „Po porodu jsem měl jen tříměsíční výpadek. Poslední dva měsíce jsem trénovala naplno," nechtěla se vymlouvat na nedostatečnou přípravu třicetiletá hráčka, jež si uvědomuje, že ji čeká silná konkurence.

Loňská vítězka

„Za své největší soupeřky považuji nasazenou jedničku Aničku Klimundovou a dvojku Zuzku Kubáňovou," vzpomněla duo squashistek a nepřímo tak prozradí, že loňská vítězka Lucie Fialová letošní ročník ze zdravotních důvodů vynechá. Medaile Kolářové se čeká, zlatá ale nikoli.

„Uvidíme. Mám několik výhod. Zaprvé už jsem mistrovství vyhrála, holky ne, a může to být při klíčových míčcích rozhodující. Nemám co ztratit. Moje priority už jsou jinde. Na turnaj si jedu dobře zahrát," myslí si squashistka, která naposledy triumfovala v roce 2014 a hru svých 'sokyň' dobře zná.

„Hra obou je komplexní. Nemají zásadní slabinu, ale ani silnou stránku. Na turnaj jsou výborně připravené. Squashi se věnují naplno, jde řekněme o profesionálky. Jejich cíle jsou jasné, zvítězit na republice," vypočítávala Olga Kolářová.

Skleněný kurt

Specifikem turnaje je skleněný kurt. „Hrát v něm je pro mě obrovský zážitek. Všechno je spojeno s tím, že je postavený jinde, než v klasickém centru. Přivézt náš sport mezi lidi, ať už do nákupního střediska nebo na nádraží, je pro každého squashistu odměnou," nepochybuje hráčka, která se přizná, že loni svým soupeřům a kamarádům podobná klání tiše záviděla.

Jak se ale soustředit uprostřed nakupujících davů? „S tím se musíme vyrovnat. Nesmíte si na kurtu stěžovat, ale přijmout nové podmínky. Samozřejmě jsou ztížené třeba i ty světelné, orientace v prostoru je podstatně horší, chybí vám pevná stěna. Chce se koncentrovat. Vyhraje ten nejsoustředěnější," charakterizuje Olga Kolářová a vše zakončí pozvánkou.

„Diváky bych nalákala na vyrovnané zápasy. Z nás tří může vyhrát kterákoli. I Honza Koukal bude mít pozici složitější. Tlak na něj je obrovský. Všichni se ptají, jestli zvítězí posedmnácté. Jeho soupeři naopak nemají co ztratit," uzavřela.

Pozor, praská sklo! Přinesou střepy Koukalovi štěstí?Squashista Jan Koukal.Šéf českého squashe Tomáš Cvikl se usmál a pravil: „Sám jsem zvědavý, kdy Honzova nadvláda skončí." Český fenomén Jan Koukal 16krát vyhrál mistrovství republiky a dnes se v Praze rozletí za titulem číslo 17.

Koukal poprvé ovládl domácí šampionát v roce 1999, tenkrát mu bylo patnáct. Boss Cvikl to nevydržel a znovu se culil: „Ještě mu ani nerostly vousy, což platí dodneška."

Při prvním triumfu byl Koukal vyjukaný teenager, teď pomáhá největší český turnaj organizovat. „Pochopitelně by bylo pohodlnější jen hrát, ale já chci víc. Chci pomoct vylepšit image českého squashe a zpopularizovat ho," řekla 32letá česká jednička.

Koukal a spol. jdou za lidmi, v obchodním centru na pražském Zličíně postavili skleněný kurt, kde by se v sobotu měly odehrát finálové mače (živě od 17.30 na Nova Sport 1).

Ano, kondicionál byl ještě ve středu na místě: porouchal se jeřáb, který při stavbě kurtu zvedal skla do vzduchu, a hlavně během manipulace se rozbila skleněná tabule, takže kurt nebyl do uzávěrky tohoto vydání kompletní.

„Sklo je křehké, tenhle díl navíc jako jeden z mála nebyl zdvojený, a stavba kurtu je vždycky trochu adrenalin," líčil Koukal, jenž ve středu celý den pobíhal s telefonem u ucha. „Máme dvě možnosti: buď sklo přivezeme odjinud, nebo ho necháme vyrobit."

Hrát squash mezi obchody není český výmysl, přiblížení se fanouškům je světový trend. V Egyptě se kdysi hrálo mezi pyramidami a v New Yorku stál kurt na vlakovém nádraží Grand Central Station. „Je to jediná cesta, jak popularizovat squash," vykládal Koukal. „Rekreačně si pinká hodně lidí, ale málokdo tuší, že existují i profíci, na které se můžou přijít podívat. Nákupní centrum je pro nás ideální a skleněný kurt přitahuje pozornost."

Když to říkal, u vedlejšího stolu souhlasně kývali hlavou dva fotbalisté Sparty, záložník Ladislav Krejčí a stoper Jakub Brabec, oba vášniví squashisté. „Kuba je lepší, má šikovnější ruce," hlásil Krejčí. A ještě Brabcův postřeh: „U Ládi to vždycky skončí na tom, že rozseká rakety, a za půl hodiny můžeme jít domů."

Koukal rakety neláme, má v zádech 16 domácích titulů. „Rád bych se dostal na dvacítku, ale vím, že to pro mě bude těžší a těžší. Dorůstá silná generace, soupeři se zlepšují." Pak se ještě jednou usmál: „Pro český squash je to dobrá zpráva, pro mě ne. Snad ještě párkrát vyhraju."

Martin Mls

Čtěte také: Klimundová odložila kytaru. Chce titul ve squashi