Ty upozorňovaly na problém zaměstnanosti lidí po výkonu trestu. Společně ve štafetách běželi vězni, bývalí odsouzení, pracovníci vězeňské služby, zástupce kanceláře ombudsmanky a ředitelé velkých firem.

Běžcům bylo v průměru 40,4 let

Tři čtvrtiny běžců pražského maratonu byli muži, kterým průměrně bylo 40,4 roku a maratonskou trať zvládají za tři hodiny, 49 minut a šest sekund. Průměrný věk žen byl 37,2 roku. Něžné pohlaví pražský maraton průměrně zaběhne v čase 4:17:27.

Z ciziny přijeli hlavně Slováci a Číňané

O hlavní závod byl velký zájem dlouhou dobu před jeho startem. Vyprodáno bylo již 69 dní po zahájení registrací loni v září. Nejvíce zahraničních účastníků přijelo ze Slovenska, Číny a Francie. Počet čínských běžců se zvýšil z loňských 152 na takřka čtyři stovky.

Narozeniny oslavili v den závodu

Účastnickou medaili si odneslo také 29 běžců a deset běžkyň, kteří slavili narozeniny v den závodu 8. května. Obdiv si zaslouží nejstarší účastník jednaosmdesátiletý Zdeněk Kerner. Mezi ženami byla nejstarší Němka Renate Werzová.

Běžcům hrálo 35 skupin

Na programu maratonu byly i doprovodné akce, jichž se zúčastnilo přes pět tisíc lidí. Do kroku hrálo podél trati 35 hudebních skupin.

Účastníci snědli pět tun banánů

Při nedělním 22. ročníku Volkswagen Maratonu Praha se snědlo téměř pět tun banánů a asi tři tuny pomerančů. Důležitý byl pitný režim, za slunečného a teplého počasí účastníci vypili 600 hektolitrů vody a iontového nápoje.

Anketa: Kam chodíte v Praze běhat?

Prokop Hycl: Možnosti v Praze na běhání určitě jsou. Třeba v Čimickém parku nebo v areálu Bohnic. Tam pořád někdo běhá. Já si zaběhám nejvíc v práci a to mi bohatě stačí. Ale každý den vlastně běžím na autobus nebo na tramvaj. To je potom rozcvička.

Vojtěch Havlíček: Snažím se běhat každý den, většinou tak půl až tři čtvrtě hodiny denně. Chodím běhat v okolí domu, na Barrandově. Takže nejčastěji běhám podél lesa nebo skrz sídliště. S během jsem začal asi přes rokem a teď už chodím doopravdy pravidelně. Když už se stane, že běhat nejdu, je to kvůli škole nebo práci.

Kateřina Tichá: Chodím skoro každý den běhat k nám do modřanského lesa. Občas doběhnu až k Vltavě, ale spíš jsem radši mimo dopravu. Občas chodím i běhat s partou lidí. Uběhnu tak deset kilometrů za týden.

Ondřej Ševeček: Běhal jsem spíš v minulosti. Teď si jdu zaběhat rekreačně jednou za čas. Týdně nevím kolik uběhnu. Víc mě baví běhat v rámci tréninků nebo nějakých závodů. Hodně možností pro běžce nabízí třeba Karlín, kde bydlím. Často potkávám v parku skupinky lidí, jak po ránu běhají.

Čtěte také: Pražští záchranáři ošetřili při maratonu 93 běžců