"Bylo to skvělé. Nic jsme nepodcenili, pomohly nám i dva závody předtím (rozjížďka a semifinále). Dali jsme to dohromady, řekli si, co kde zlepšit a ve finále už to šlo bez chyby," citoval veslovoda vítězné posádky Lukáše Helešice web České noviny. "Nikdo nikam nespěchal, loď se musí rozjet jako lokomotiva a pak se to hrne dopředu. Loď se rozjede a má úžasnou rychlost."

Pražské Primátorky 2017.
Primátorky: Od rakousko-německého bojkotu až k nadvládě osmiveslic Dukly

Letošní vítěze za triumfem navigoval kormidelník Jakub Šuma, který si ve spolupráci s kolegy poradil bez potíží se známou zatáčkou pod Vyšehradem. "Nikoho jsme nenechali na pochybách. Dukla je v chlapech bez konkurence," usmíval se Helešic.

Matyáš Klang v nejrychlejší lodi nedělního závodu oslavil už šestou výhrou v Primátorkách. Trojice Jan Potůček, Matěj Tikal a Jakub Grabmüller se naopak radovala poprvé. A tak je zbytek týmu poslal - jak bývá zvykem - z mola v cíli rovnou do řeky. Tentokrát si navzdory tradici zaplaval i Helešic, který věří, že se Dukle podaří příští rok přidat jubilejní 40. triumf.

Pražské Primátorky 2017
Tradice zachována. Primátorky vyhrála Dukla

Mezi ženami kraluje Slavia

Dominanci nejlepšího českého veslařského klubu potvrdila třetí loď, kde kromě zástupců Dukly jeli ještě tři veslaři ze Slavie. Ta se radovala v závodě žen a také naplnila papírové předpoklady, vždyť v sestavě byly i nejlepší české veslařky Lenka Antošová a Kristýna Fleissnerová. Slávistky kralují "osmám" už od roku 2003, popáté za sebou vyhrála tzv. "čistá" posádka.

Přijďte fandit veslařům na letošní 104. Primátorky!

I když Antošová v cíli nehovořila o jednoduchém vítězství. "Možná to tak vypadalo, ale my jsme si mákly. Udělaly jsem si pěkný náskok a makaly jsme, i když se možná zdálo, že to nemuselo být potřeba," řekla veslařka, která překonala problémy s naraženou kostrčí.

Na skifu chyběly hvězdy

V jarní skulérském závodu Rösslera-Ořovského na skifu se při absenci pětinásobného mistra světa Ondřeje Synka radoval Ondřej Čermák z ČVK Brno. "Bylo to hodně těžké. Jelo se mi dobře, ale musel jsem tahat až do konce. Za zatáčkou se mi podařilo soupeřům odjet a pak jsem si to hlídal," prohlásil loňský juniorský mistr republiky.

Osma s Ondřejem Synkem a Jiřím Prskavcem.
Synek s Prskavcem v závodě osmiveslic své škole k výhře nepomohli

Mezi ženami přidala další první místo do sbírky Dukly Praha Helena Hlasová. "Je to velká radost. S Eliškou (Podrazilovou) a Kristýnou (Neuhortovou) jsem nikdy nezávodila, takže z toho má člověk vždy trochu strach. Ale bojovaly jsme a vyšlo to," uvedla Hlasová, která měla usnadněnou cestu k vítězství, protože závodu se neúčastnila Antošová, Fleissnerová ani třeba olympijská šampionka Miroslava Topinková. "Ale mladé holky, které na skifu startovaly, jsou hodně dobré," podotkla.

Novináři si mohli vyzkoušet veslování s Václavem Chalupou, který se chystá na závod Praha-Hamburg.
Vltavská projížďka na osmě aneb Když redaktor Deníku vesluje s legendou