Jan Král, který se narodil v Praze ve Vysočanech 16. července 1930 a nikdy se odtud neodstěhoval, slaví pětaosmdesátiny. Blahopřejeme.

„Honzu znám déle než 55 let. Byl tvrdým pravým pilířem, který po skončení hráčské dráhy začal trénovat mládež a nevyhýbal se ani bafuňaření a tak svému klubu pomohl i ve funkci předsedy ragbyové Pragovky, kterým byl několik let. Je to skvělý kamarád, který hrál hlavní roli nejenom na hřišti, ale i při třetím poločase. Pamatuji si, že dokázal svým zpěvem rozezpívat i hráče soupeře, kteří bez ohledu na neznalost češtiny s námi zpívali české lidové písničky a hrozně se jim to líbilo," zavzpomínal na svého kamaráda Eduard Krützner, který je o pět let mladší.

Pragovka byla pověstná první řadou rojníků a v ní hráli právě Král, Kadlec a Hradec. Vzpomínám si na jedno utkání, které jsme před padesáti lety hráli ve Walesu na prvním zájezdu na ostrovy. To utkání jsme prohráli, ale po zápase v tamějším klubu přišel za Honzou soupeřův levý pilíř, aby mu zdal poctu. Nutno dodat, že soupeřův rojník, který se zavazoval při mlýnu proti Honzovi, v té době hrál zrovna za waleskou reprezentaci," dodal Eduard Krützner.

Vysočanský patriot

„Abych nebyl vysočanský patriot. Vždyť jsem se tady narodil, celý svůj život zde bydlím, chodil jsem zde do školy, nakonec jsem profesí chemik a v tehdejším vysočanském podniku Barvy laky jsem pracoval a ve Vysočanech jsem i začal hrát ragby. Nebylo to nejdříve za Pragovku, ale za tým ČKD Stalingrad, který se však rozpadl a já jsem přešel do Pragovky, která v té době měla také hřiště ve Vysočanech u Rokytky," zavzpomínal pro Českeragby.cz ragbyový jubilant Jan Král.

Jan Král pamatuje dobu, kdy kolem jejich domku jezdily ještě trolejbusy a pak možná pětina obyvatel Prahy sem do Vysočan každý den jezdila za svým zaměstnáním, neboť ve Vysočanech byly už za Rakouska - Uherska umístěny významné podniky v zemi.

„Byl jsem dokonce i aktivním účastníkem Pražského povstání a kde jinde než ve Vysočanech. Třebaže mi ještě nebylo patnáct, byl jsem ve skupině ozbrojených mužů hlídající zajaté Němce, kteří nehodlali bojovat a při povstání se vzdali," zavzpomínal na sedmdesát let starou historickou událost legendární ragbista Jan Král.

Ragby Jan Král sleduje stále. Má v ragbyovém mlýně stále svá rodinná želízka v ohni. Ligu za Pragovku hrál jednak Králův syn Filip, který nyní trénuje mládež v Pragovce a dědečkovu oblíbenou hru hrají i vnuci Michal a Jakub a kde jinde než za Pragu. Nakonec v pragovácké ragbyové školce se byl podívat už i pětiletý pravnuk Jana Krále Sebastián. I jim čas od času vypráví, jak se dříve hrálo ragby a ukáže staré francouzské nebo weleské noviny, které o utkání ragbistů Pragy v zahraničí psaly obsáhlé reportáže.

Petr Skála
a
utor je členem redakce serverů sportovnilisty.cz a ceskeragby.cz