Před 27. Mistrovství České republiky ve squashi prohlašoval, že si akci půjde hlavně užít. Jan Koukal, bývalá dlouhodobá domácí jednička, ale postupně vyřadil Viktora Byrtuse, Ondřeje Vorlíčka a Martina Švece. Tedy přední české reprezentanty.

„Když prohrají s někým, kdo dva roky netrénuje a odehraje jeden turnaj za rok, tak je to pro český squash smutný. Já jsem rozhodně dobře nehrál, jenom jsem běhal a vracel jsem. Možná by se měli nad sebou trochu zamyslet a začít některé věci dělat jinak,“ hodnotil své soupeře Koukal a zmínil například Byrtuse, jednoho z nejlepších evropských juniorských hráčů. „Má velký potenciál, ale jestli to myslí vážně, tak musí hodně přidat.“

26. Mistrovství České republiky ve squashi v Galerii Harfa v Praze 4. března. Daniel Mekbib.
Nový hon. Na squashisty čeká domácí šampionát

S tím však nesouhlasí Daniel Mekbib, aktuálně nejvýše postavený český squashista na zahraničním žebříčku. „Moc tomu nerozumím. Je bývalý čtyřicátý hráč světa, to čekal, že všichni ho ihned a jednoduše porazí? Navíc je obrovsky zkušený. Poradil si s nadějnými juniory a poté po těsném průběhu s Martinem Švecem. Nesouhlasím s jeho názorem. Jestli chce situaci zlepšit, tak ho zvu, ať s námi trénuje a pomáhá juniorským reprezentantům,“ reagoval Mekbib, který v semifinálovém zápase porazil Ondřeje Uherku.

Podle Uherky je situace v českém squashi dobrá. „V jeho dobách se vše orientovalo pouze na něj, nyní máme více hráčů, co jezdí na zahraniční turnaje. Naši junioři vybojovali třetí místo na mistrovství světa týmů. To je málo? Vždyť máme několik hráčů co mají potenciál a doufám, že v budoucnu budou lepší než Koukal,“ tvrdil Uherka, kterého mrzí, že si nezahraje duel o třetí místo, který Koukal vzdal. „Chtěl jsem z turnaje medaili, ale po souboji by to bylo lepší.“

Feřteková poprvé ve finále

Ve vyrovnaném souboji v ženské části turnaje porazila Olga Kolářová první nasazenou Annu Serme. Česká jednička nedokázala vhodně zareagovat na důraznější tempo nastavené zkušenou Kolářovou a po čtyřech letech se tak nedostala do finále.

„Nejhorší bylo udržet hlavu na uzdě. V letošním roce jsem se připravovala skvěle fyzicky, obavy jsem trochu měla z psychiky. Dávala jsem si pozor, abych se dostala ihned do zápasu, což se mi povedlo,“ prohlásila Kolářová, která si zahraje už své dvanácté finále domácího mistrovství a celkem má čtyři tituly.

Trenérská dvojice z Lužin – asistent Miroslav Malán (vlevo) a hlavní kouč Tomáš Pomr.
Proměněné role. Žák Pomr šéfuje učiteli Malánovi

Do svého prvního finále se dostala Eva Feřteková, která porazila v pěti stech Michaelu Čepovou. „Mám z toho ohromnou radost, semifinále ale bylo opravdu náročné. Se soupeřkou mám spíše negativní bilanci, šla jsem do toho s čistou hlavou,“ prohlásila Feřteková, několikanásobná evropská šampionka v ricochetu.

Kolářovou na juniorských a dospělých turnajích nikdy neporazila. „Nejblíže jsem byla vítězství s ní v letošním roce, kdy jsme hrály pátý set. Určitě něco ale vymyslíme,“ dodala.