Kampaň, kterou zahájila Praha v roce 2007 a v níž vedení města usilovalo o pořádání letošní a později té následující letní olympiády, trvala přes dva roky a městskou kasu přišla na desítky milionů.

Vedení Prahy má jiný názor 

Nakonec z plánu sešlo, i když tehdejší vedení magistrátu v čele s primátorem Pavlem Bémem původně tvrdilo, že hry budou pro hlavní město výhodné. Dnešní politická reprezentace v čele Prahy má radikálně jiný názor.

A shodnou se s ní jak odborníci na městské plánování, tak i sportovci, kteří sami na letních olympijských hrách v minulosti vybojovali pro Českou republiku některý z cenných kovů.

Náměstek: Je to absolutní nesmysl

„Konání olympiády v Praze je absolutní nesmysl a je čirá nezodpovědnost ho plánovat nebo o něm jenom přemýšlet," tvrdí kategoricky náměstek primátorky pro dopravu a sport Petr Dolínek.

Síla hlavního města podle něj leží spíše v pořádání menších sportovních akcí. „Naše priorita je udělat několik desítek menších akcí ročně, jako bude mistrovství Evropy basketbalistek příští rok nebo bylo mistrovství světa v hokeji loni," vysvětluje náměstek.

Hry jsou příliš megalomanské 

Že je pořádání olympiády v Praze značně problematické, potvrdil i předseda Asociace pro urbanismus a územní plánování Petr Durdík. „Nechci říkat, že to je naprosto vyloučené a že to nemůže mít pozitiva. Největší problém je ale s využitím sportovního zařízení po skončení her. Všechna pořádající města se s tím potýkala," říká s tím, že dnešní podoba her je navíc na Prahu příliš megalomanská.

Naopak Český olympijský výbor se naděje na olympiádu nevzdává. Podle generálního sekretáře výboru Petra Graclíka by bylo možné spolupořádání více zeměmi.

Olympiáda v Praze. Infografika. Zdroj: redakce.

Čtěte také: Koukalová navrhla pro medailisty z Ria skleněnou trofej: Snad to kolegové ocení