V takovém rytmu žije v americkém Clevelandu český baseballista Martin Červenka. Důvod? Sen o profesionální MLB, soutěži v níž hráči pobírají milionové platy, žijí v luxusu a jsou považováni za hrdiny.

Proti sobě nastupuje třicet týmů 

Už jsme si zvykli, že se čeští sportovci pravidelně prosazují do hokejové NHL. Tomáš Satoranský se nedávno stal čtvrtým Čechem, který poznal basketbalovou NBA. Ale MLB?

Tam se doposud žádný krajan neprobojoval. Není se co divit. V USA je celkem osm lig. Proti sobě nastupuje třicet týmů (jeden je z Kanady). Každý disponuje zhruba 200 hráči, z nichž 25 se zúčastňuje nejprestižnější MLB. A každoročně proudí do klubů stovky nováčků.

Červenka se snaží zlepšovat 

Jedním z nich byl v roce 2009 dnes čtyřiadvacetiletý pražský rodák Martin Červenka, který podepsal smlouvu s Cleveland Indians. „Snažím se podávat stabilní výkony a zlepšovat se. Což jsou pro vedení klubu klíčové faktory," vysvětluje odchovanec Kotlářky.

V současné době je součástí Lake Country Captains v páté lize. „Do play-off jsme letos nepostoupili o dvě výhry, mrzelo nás to," říká Červenka, jenž během roku odehraje více než 140 utkání, a to hlavně v Ohiu. „Přes rok jde o velkou rutinu, známe tréninky a zápasy. Na víc není čas. Na zimu se vracím do Česka."

Do USA přicházejí tisíce mužů z Latinské Ameriky

Červenka je v mužstvu jediným Evropanem. Těch v soutěžích moc není. Za spoluhráče má Venezuelce, Mexičany nebo Dominikánce. S vidinou milionů dolarů a místa na výsluní přicházejí do USA tisíce mužů z Latinské Ameriky, kde je baseball nesmírně populární. Nejnižší americká liga se hraje v Dominikánské republice, kde na pokojích přespává několik hráčů a podmínky se luxusu hodně vzdalují.

Své o tom ví Daniel Vavruša z Kotlářky, kterého v roce 2011 draftoval tým New York Yankees. „V Dominikánské republice jsem měl akorát jednu palandu a skřínku. V pokoji nás spalo dvacet. Yankees každý rok podepíší ke stovce kluků," vzpomíná Vavruša, který se pohyboval po nižších soutěžích čtyři roky, až se zranil a Yankees s ním neprodloužili smlouvu.

Na MLB má ještě čas

Červenka v minulých týdnech podepsal s klubem roční kontrakt. „Moc si ho vážím. V baseballu jste na vrcholu okolo devětadvaceti," věří borec, který nastupuje na postu, kde se zkušenosti vyžadují. Je totiž catcherem. Vkleče do rukavice pobírá míčky od nadhazovače, se kterým jsou neustále v kontaktu. Jejich úkolem je, aby protihráč neodpálil.

„Musím pálkaře dobře odhadnout, vědět, jaký typ nadhozu na ně platí. Kde mají slabiny," popisuje Červenka práci chytače, což je v týmu klíčová osobnost. Už od dětství lapal do rukavice nadhozy od svého bratra Marka, který v současné době patří k nejlepším v extralize. „Vždycky mě to bavilo. S bráchou jsme hodně sehraní," říká.

Je jedním z patnácti 

V Clevelandu si jeho práce cení. „Slyšel jsem, že na mě nadhazovači rádi hází. Pálkaře asi dokážu vhodně odhadnout a dobře jim tedy poradím." Jenže klub má na tom samém postu patnáct catcherů, a tak se vždy na jarním soustředění rozhoří boj o místa.

„Musíte prokázat, že jste robot. Nic vás nesmí emočně rozhodit, vše je třeba mít zautomatizované. Že nechytíte míč, nebo špatně zareagujete? To neexistuje," tvrdí Červenka.

Amerika je na nohou 

Po návratu do USA bude opět očekávat, do jaké ligy ho týmoví koordinátoři společně s trenéry pošlou. „Předpokládám, že bych se měl prosadit výš, byť MLB

to patrně nebude," uvažuje český reprezentant, který letos nejvyšší soutěž bedlivě sledoval. Do finále se totiž dostali „jeho" Cleveland Indians, kteří ve Světové sérii svedli souboj až do závěrečného sedmého zápasu proti Chicagu. Prohráli a Cubs po 108 letech brali titul.

Jednalo se o duel, jenž pobláznil Ameriku. K oslavám se v ulicích Chicaga sešlo pět milionů lidí. Přímo na zeď stadionu Wrigley Field psali vzkazy svým zesnulým, kteří se vytoužené chvíle nedočkali.

Baseball je v USA sportem číslo jedna 

Pouze jediná osoba pamatovala poslední triumf Chicago Cubs Mabel Ballová celý život svému oblíbenému klubu fandila. Když se dočkala titulu, pár dní poté zemřela v nemocnici.

„Šlo o blázinec. Jen to potvrzuje, že baseball je v USA sportem číslo jedna. Patří k národní historii," líčí Červenka, který z průběhu finále nadšený nebyl. „Světovou sérii jsem hodně prožíval. Během sezony měli Indians velmi kvalitní nadhazovače, ale pak se bohužel dva zranili."

Na tahu jsou Indians

Cleveland slavili triumf naposledy před 68 lety a nyní jsou nejdelšími čekateli pro změnu oni. Třeba jim v boji o titul pomůže Červenka? „Nedivil bych se tomu," myslí si manažer Kotlářky Ondřej Chocholatý.

„Martin je veliký dříč. I když je konkurence obrovská, šanci rozhodně má. Bylo by neuvěřitelné, kdyby si český hráč zkusil MLB," zasní se. Pokud podobné téma nadhodíte s Červenkou, jen se usměje. V očích se mu ale na chvíli zablýskne.

Brácha je průkopník českého baseballu, říká nadhazovač Kotlářky i reprezentace
Zeptáte-li se Marka Červenky na o rok a půl mladšího sourozence, dostane se vám jasné odpovědi. „Brácha se nikdy nekritizuje. Občas jsme se ale poprali jako koně," řehtá se. Pojí je silné citové pouto. „Jsme nejlepší kámoši," líčí nadhazovač Kotlářky i české reprezentace. Jak už to bývá, ke sportu oba přivedli rodiče. „Běhali jsme, kopali do míče. Když zamrzly rybníky, obuli jsme brusle," vzpomíná na společné dětství na chatě. V Markových třinácti přišel do jejich života baseball a docela je pohltil. „Vytvořili jsme partu a hráli ho každý víkend prakticky nonstop."
Následovala učednická léta na Kotlářce, v dresu národního týmu. V roce 2009 se ale kroky nerozlučné dvojice rozdělily. „Obdivuji, že šel Martin do Ameriky zkusit štěstí," neskrývá Marek. „Plno kluků u nás o odchodu mluví a neuvědomí si, co všechno musí absolvovat a obětovat," vysvětluje. Ke dráze profesionálního hráče je prý Martin vybaven náležitými vlastnosti. „Je cílevědomý a pracovitý," říká nadhazovač. „Kdyby nevěřil, že si zahraje v MLB, do Ameriky by nikdy neodjížděl. Baseball je jeho život a zaměstnání," popisuje. Přítomnost bratra mu občas schází. „Díky internetu jsme v každodenním kontaktu," těší Marka. „Snad se mu jeho sen vyplní. Už teď je průkopník českého base-ballu," dodává.

Čtěte také: Dukla připomíná lazaret. Na marodce má hned sedm házenkářů