Trojice nejlepších jezdila na čele více než polovinu závodu, ale Škarnitzl měl v závěru nejvíce sil. „Jsem strašně rád, že se mi podařilo vyhrát. Trošku mě jen mrzí, že jsem nedokázal využít formu teď v neděli na Světovém poháru v Novém Městě, kde jsem se trošičku trápil. Dvacáté místo nebylo úplným zklamáním, ale čekal jsem víc. Dnes se mi jelo dobře," pochvaloval si Škarnitzl v rozhovoru pro ČTK a server sport.cz.

Vedle vítězství si odnesl stejně jako loni i diamantovou prémii v podobě malého kola v ceně 50 tisíc korun za vítězství v jednom z okruhů krátce po polovině závodu, o niž svedl urputný souboj s Hynkem.

„Snad to nevyhraju ještě i za rok, to už by bylo blbý," smál se Škarnitzl. „Po vyhrané prémii jsem se trošku obával tempa, protože kluci jeli hrozně dobře, ale naštěstí v té mé kritické chvíli nezrychlili a já se jich dokázal udržet," připomněl.

Do závěrečného kola přitom ostře nastoupil Van Houts. „Ale pak v posledním stoupání vytuhnul a jakmile jsem ho míjel, tak už jsem věděl, že ho porazím. Tento typ závodu mi sedí; loni jsem byl třetí a v minulosti jsem byl na pódiu, tak jsem rád, že jsem Pražské schody konečně vyhrál," pochvaloval si český reprezentant.

Zatímco Škarnitzl se radoval na Malé Straně z premiérového vítězství, až mezi sedmým a 11. místem dojelo hvězdné trio olympijských vítězů. Nejlépe z nich si vedl Julien Absalon z Francie, devátý se ztrátou více než dvou minut dojel Jaroslav Kulhavý a těsně za desítkou pak další Francouz Miguel Martinez.

Pro Kulhavého byl závod především testem po bolestivém pádu při SP v Novém Městě na Moravě. „Bylo nejlepší to zkusit takhle. Koleno naštěstí vydrželo, při tréninku bych se nedonutil k takové intenzitě," připustil. Právě z toho pohledu byl maximálně spokojený. „Snad nebude třeba nic omezovat v tréninku a budu se moc chystat na druhou část sezony," věřil šampion londýnských her.

O umístění mu tentokrát proto nešlo. „Byli jsme po svěťáku, půlka lidí to vzala jako trénink, půlka závodila, je to podobné každý rok. Když člověk nejede o vítězství a necítí se úplně super, jede ten druhý závod s ostatními," vysvětlil Kulhavý. Atmosféru závodu, který absolvoval pokaždé od roku 2001 a před třemi lety vyhrál, si ale užíval.

Ještě hůře než olympijští šampioni dopadl obhájce prvenství a dvojnásobný vítěz Španěl José Antonio Hermida, který závod vzdal. Nejlepšího Čecha z nedělního SP na Vysočině Ondřeje Cinka vyřadil ze hry o přední umístění defekt.