Ještě než uloží motorky do garáže k zimní přestávce, představí se na dvou tradičních podnicích.

Čeká vás Zlatá přilba a Tomíčkův memoriál. Jak se těšíte?

Na Memoriál Luboše Tomíčka moc. Jede se na domácí dráze a jedná se o jeden z mála mezinárodních závodů, co se u nás pořádají. Jednou v roce 2006 jsem ho už vyhrál, a tak doufám, že se i letos dostanu na pódium. 

ZDENKO FRŤALA - FK Varnsdorf.
Varnsdorf dohrával v deseti, ze Strahova si přivezl bod

Poprvé od roku 2014 jste s týmem AK Markéta vyhráli extraligu. Jak těžké bylo vyrvat titul pardubickým favoritům?

V posledním závodě na Markétě nám všechno perfektně klaplo. I bez zahraniční posily se celému týmu dařilo. Velkou zásluhu na titulu má Matěj Kůs, který dojel čtyřikrát první.

Letos jste bojoval v MS na dlouhé dráze a obsadil třetí místo. Jak jste spokojený?

Navázal jsem na bronz po třech letech. Škoda, že jsem na jaře pokazil druhý závod. V závěru mi chyběly body. 

FK Viktoria Žižkov – Slezský FC Opava 1:5
II. LIGA: Žižkov - Opava 1:5

Jak jste se připravil na výborný finiš, v němž jste v posledních dvou GP dojel druhý?

Zamyslel jsem se nad chybami z úvodu šampionátu a něco se ve mně pohnulo. (směje se) Přál bych si, aby mi to vydrželo i přes zimu. Rád bych ještě než s ježděním skončím zaútočil na titul. 

Čím to, že se závodníkovi někdy daří, ale jindy to vypadá, že mu to vůbec nejede?

Může to být motorkou, únavou z předchozího programu nebo cestováním. Hodně důležitá je pohoda. Když se jezdec dobře vyspí a má svůj den, je nesmrtelný. 

Andrea Stramaccioni
Jak se daří Italům v Praze? Stramaccioni zápasí s češtinou

Jaké jsou rozdíly mezi závody na krátké a dlouhé dráze?

Hlavně v délce oválu. Dlouhá měří obvykle kilometr. Liší se i stroje. Dlouhodrážní motorka je delší a rychlejší, jinak se při jízdě chová a vyžaduje jiný posez. Přechod mezi disciplínami mi ale nedělá problémy. 

Považujete se za specialistu na dlouhé ovály?

To ne. Jsem zastáncem krátké dráhy, ale větší šanci mám v dlouhé. Je to i věkem. Je mi 38 a na dlouhé nepatřím k nejstarším. Třeba Němec Bernd Diener válí i v 58 letech. Závodil ještě s mým trenérem Zdeňkem Schneiderwindtem. Nepovažuju se za specialistu, uznávám univerzálnost v disciplínách. Střídám krátkou, dlouhou a jezdím i závody na trávě.

Jan Homola futsal Slavia Praha Dražovice vicemistr ligy ČR
Slavia se po derby představí doma proti Mělníku

Sezona vyvrcholí nedělní Zlatou přilbou a pondělním Tomíčkovým memoriálemS příchodem října se hlásí o slovo tradiční české plochodrážní podniky. V neděli se pojede 69. ročník Zlaté přilby a v pondělí večer 49. Memoriál Luboše Tomíčka. Akce udělají tečku za sezonou. V Pardubicích i v Praze na Markétě bude startovat kompletní domácí špička, která změří síly s předními světovými jezdci. Jejich účast však vzhledem k účinkování v prestižních evropských ligách bývá do poslední chvíle nejistá. Posledním Čechem, který dokázal vyhrát v Pardubicích, byl v roce 1996 Tomáš Topinka.

Letos bude upřena velká pozornost na Václava Milíka, jenž při domácí Grand Prix vybojoval skvělou třetí příčku. Program pardubického plochodrážního víkendu zahájí už dnes MS jezdců do 21 let, v sobotu přijde na řadu Zlatá stuha juniorů a v neděli v poledne začnou první jízdy vylučovacích skupin Zlaté přilby. Ve Svítkově i na Markétě se diváci kromě Milíka dočkají další českých hvězd Josefa France, Matěje Kůse nebo Eduarda Krčmáře. První dva už Tomíčkův memoriál vyhráli.