Kouzelníci se sněhem se činili. Ano, až pohádkově (vždyť je čas pohádek) se dá popsat, jak vznikal sníh na Výstavišti pro Pražskou lyži.

U Průmyslového paláce začala první chrlit sníh klasická sněhová děla, známá ze sjezdovek. O víkendu se tam ale děly věci v modrých stanech. „Vypadá to jednoduše, až mě to překvapilo,“ ukazoval Luděk Sáska, výkonný ředitel organizačního výboru závodu, směrem ke stanům, v kterých vznikal sníh za pomoci technologie PolarSnow.

Do každé ze čtyř jednotek vedly hadice s vodou, vzduchem a s tekutým vodíkem, který vše rychle ochlazoval. Za plachtou tak sněhový mág pokaždé „nasněžil“ až 30–40 kubíků hmoty. Pak osm chlapů stan zvedlo (na zemi zůstalo bílo) a poponeslo dál. Rolba následně svými chapadly upravila sněhový pás pro volné sprinty do ideální podoby, šířky asi šesti metrů a výšky padesáti centimetrů.

Jaký sníh běžce čeká? Normální. Pod podrážkou bot křupal, udusaný klouzal. I sněhulák by se dal postavit. „Není jiný než běžný. Je klasický i co se týče struktury,“ konstatoval Lukáš Bauer, obhájce prvenství v Tour.

V podvečer leželo na asfaltu 80 procent z potřebných cca 1800 kubíků. A sníh se vyráběl do půlnoci. „Do deseti ráno musí být hotovo, protože je porada týmů,“ podotkl Sáska. Na přípravě všeho potřebného (stavění tribun, televizních kamer, osvětlení, výrobu a úpravě sněhu) se za tři dny podílelo okolo 400 lidí. Mnozí z nich se do postele dostali jen na chvilku. „Já asi tak na čtyři hodiny,“ spočítal Sáska kolik toho naspal.

Odměnou jemu i ostatním budiž, když se okolo trati shromáždí davy fanoušků. Proč ne. Vstup je zdarma.

pondělníprogram

11.00 doprovodný program
12.45 start kvalifikace
14.45 finálové rozjížďky
16.15 vyhlášení vítězů

úterní program

9.00 start závodu Hledá se nová Kateřina Neumannová
13.00 Mercedes-Benz Prague Ski Open – závod pro veřejnost
15.30 Vyhlášení vítězů a tombola