Trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem si svou disciplínu včera vyzkoušel také z jiného pohledu. Trénoval s Katkou Novákovou, mladou dívkou upoutanou na vozíčku, jež patří mezi nejlepší handicapované oštěpařky své věkové kategorie.

Úspěšná reprezentantka

Loni nasbírala kompletní sbírku medailí na juniorském MS v hodu oštěpem, diskem i koulí.

„Je fakt šikovná. To, co je schopna hodit ze sedu, nehodí někteří z rozběhu," pochvaloval si Železný poté, co si upoután na speciální židli vyzkoušel, jak fungují závody handicapovaných. „Ten talent tam Katka má, ale je to hlavně opravdu fajn holka. Má za sebou v životě o hodně víc složitějších situací než jiní lidé, ale má v sobě jiskru a moc se na to těší. To mě nejvíce oslovilo," dodává.

Na první pohled musí laikovi přijít, že jde o něco naprosto neporovnatelného s klasickým házením oštěpy.

Recept na dobrý hod

Železný oponuje. „Pro mě je to fyziologicky stejné. Nezapojuje se jen spodek těla, ale ten vzorec a nástup svalů je podobný. Od hrudníku do ramena. Je to jiné jen v tom, že se levou rukou držíte tyče a ta vám pomáhá," vysvětluje rozdíly.

Společně si zatrénovali a Katka si vyslechla několik zajímavých rad od člověka, který je nejlepším oštěpařem v historii tohoto sportu.

„On i Barbora Špotáková jsou pro mě velikou motivací. Dal mi dobré rady a já bych si přála házet ještě lépe," říká skromně atletka, která zdobí plakát zvoucí na blížící se Světové hry handicapované mládeže. Ty na konci června začnou právě v Praze.

Po tréninku a několika radách to prý ale na dlouhodobou spolupráci není.

Trojnásobný vítěz olympijských her Jan Železný si v úterý svoje řemeslo vyzkoušel v jiné roli, spolu s handicapovanou oštěpařkou Katkou Novákovou.

Trenéři jsou ješitní

„Má své trenéry a trenéři jsou ješitní, včetně mě," směje se slavný oštěpař. „Jedině že by souhlasily všechny strany. Rád Katku uvidím a budu jí sledovat a přát, aby se jí dařilo nejen ve sportu, ale hlavně v životě."

Ve čtvrtek se Jan Železný dočká významného životního jubilea, bude totiž slavit padesáté narozeniny. Bujaré oslavy ale nečekejte.

„Nechystám se na to. Jen příští týden půjdeme s dětmi na večeři, zajedu za mámou a tátou. Oslavím to až po olympiádě, teď to pro mě nehraje roli. Padesátka má nějaký význam toho čísla, ale já na to oslavování nikdy nebyl," komentuje zítřejší narozeniny.

Osudová šestka 

Padesátka možná ne, ale jedno číslo v jeho životě hraje velikou roli. Šestka. Narodil se 16. 6. 1966 a v letopočtech končících šestkou zažil své největší bitvy, úspěchy i neúspěchy.

„To je osud a ten ze sebe neodpářete. Šestky mě ale provázejí celým životem, mám je spojené s velkými závody, výhrami i prohrami. Je to moje specifické číslo, které sehrává roli. V padesátce šestka není a proto tohle roli nehraje. Možná až mi bude 60, 66 nebo 106," směje se dobře naladěný Železný.

Svoji kariéru profesionálního sportovce ukončil před deseti lety a od té doby se věnuje trénování svých nástupců v čele s Vítězslavem Veselý. A od té doby si také přeje, aby se nic nezměnilo.

„Chtěl bych na tom být lépe než teď, určitě ne hůř. Můžu chodit, rád se najím, dám si pivo a sportuju, což je pro mě strašně důležité. Mít zdravotní problémy, tak by mi to dělalo hodně psychických problémů. Takhle si s kamarády zahraju volejbal, tenis, golf a to mě drží ve stavu, kdy si přitom i odpočinu," zakončila oštěpařská legenda své vyprávění.

Tak Honzo, všechno nejlepší!

Čtěte také: Tenisová Štvanice po třiceti letech od modernizace