„S některými skauty jsem navázal kontakt. Píšu si s americkými univerzitami," těší sedmnáctiletého hráče. Marek Chlup se stal čtvrtým Čechem, který zažil atmosféru Homerun Derby. Stovka baseballistů se postavila stroji. „Než jsem přišel na řadu, čekal jsem pět hodin," vzpomíná. „Předvedl jsem čtyři homeruny. Solidní, ale chtěl jsem víc."

Mladíkům předávali zkušenosti bývalí hráči MLB

Z Evropy přicestovalo na Floridu jen deset hráčů. „Můj nejdelší odpal měřil 126 metrů, do finále jsem se nedostal," lituje Chlup, který se loni představil poprvé v české extralize. Řeklo by se odletí do USA, po několika hodinách čekání zamává na deset minut pálkou a hotovo… Mělo to smysl?

Určitě! Hlavním benefitem Homerun Derby je kontakt s profesionálním sportovním prostředím. Mladíkům předávali zkušenosti bývalí hráči MLB. „Radili, ať jsme všestranní. Je nutné rychle běhat, být silný na pálce a mrštně chytat míče v poli," vypráví Chlup.

Řekl si o místo v zápase World Classic

A pozor! Nejen fyzické předpoklady rozhodují. „Když si skauti vybírají hráče pro MLB, berou v potaz jejich školní výsledky. Zajímají se, jak se učí i projevují v kolektivu," popisuje.

Psychická odolnost. Důležitý aspekt, který se v USA sleduje. Následují věty slyšel Chlup na přednášce o psychologii. „Odpálíte dvacet homerunů. Nic jiného neexistuje," líčí Chlup, který šel na pálku pořádně nabuzený a dobrým výkonem si řekl o místo v zápase World Classic.

Přes prohru byl spokojený 

V něm se utkali nejtalentovanější baseballisté USA proti zbytku světa. Hned v první směně zaznamenal Chlup povedený odpal a dostal se na metu. Posléze si doběhl pro bod. Přes prohru 3:4 byl spokojený: „Cenná zkušenost. Utkání se mi navíc povedlo."

Marek Chlup, se nyní připravuje na českou extraligu. Třeba se ale ozvou skauti z MLB, nebo se domluví s univerzitami. „Dělám všechno proto, abych se dostal do MLB. Pobyt na Floridě mi může pomoct." Nezbývá než popřát hodně štěstí.

/ Jiří Uhlíř/ 

Čtěte také: Mezi sporty. Kozač vyniká v baseballu i oštěpu