Hokejisty Sparty a Karlových Varů čeká dnes od 17.00 v Tesla Areně úvodní zápas v semifinálové sérii play off extraligy.

Holešovičtí byli díky svým posilám zvučných jmen už před sezonou pasována na největšího favorita na zisk mistrovského titulu. Západočeši naproti tomu sahali po prvenství už loni, kdy ztratili finále se Slavií až v rozhodujícím sedmém utkání ve vysočanské O2 Areně.

V play off poprvé proti sobě

Oba soupeři na sebe v play off narazí poprvé. V této sezoně má mírně lepší bilanci Sparta. Dvakrát zdolala tým Energie v základní hrací době, jednou podlehla v prodloužení a jednou vyšla bodově naprázdno. Vzájemné zápasy se poslední dobou celkově vyznačují velkou vyrovnaností. O vítězi šesti z posledních 11 utkání muselo rozhodnout až nastavení.

Složení semifinálových dvojic určil až výsledek závěrečného čtvrtfinálového duelu mezi Slavií a Vítkovicemi v pondělí večer. Oba týmy se tak na svého soupeře mohly začít konkrétně připravovat až od úterních tréninků.

„Nemá cenu mluvit o soupeřích, je to zcela vyrovnané, což se ostatně potvrdilo i v sériích, jež se hrály na sedm zápasů. Mimo hru už jsou mužstva, která mohla vyhrát titul: Vítkovice, Pardubice, Liberec. Pro lidi to je však parádní,“ uvedl trenér Sparty František Výborný.

Síly soupeře velmi si je dobře vědom. „Vary šly nahoru dlouhodobě, mužstvo se tam léta tvořilo. Nedostávaly se do play off, loni se tam dostaly poprvé a hned z toho bylo finále,“ připomněl kouč sparťanů.

První utkání podle něho naznačí, jak by mohla celá série vypadat. „Vary i my jsme na tom stejně, obě mužstva čekala dlouho. Záleží na tom, jak k tomu oba soupeři přistoupí, zda to bude spíš ofenzivnější, nebo vyčkávaná. Soupeř už má sebevědomí, není to jen mužstvo, které to jede zkusit. Ale i my chceme dál,“ prohlásil Výborný.

V brance znovu s Přikrylem

V brance Sparty nastoupí opět Přikryl. Schází Vinogradov, Ručinský by se mohl vrátit do týmu v průběhu série, Procházka už bude připraven nastoupit. „Libor Procházka bude svlečený, ale mezi šesti beky nebude,“ přiblížil Výborný.

Karlovy Vary se napevno usazují mezi elitou. V sezoně 2006/07 neuspěly v předkole s Třincem, loni již však hrály finále se Slavií. Postup mezi nejlepší dvojici by si Západočeši letos rádi zopakovali, i když Paleček považuje za favorita série Pražany.

„Naše šance jsou ale stejné. Sparta má silný útok. Jedeme do Prahy s respektem, ale nebojíme se. Alespoň jeden zápas bychom chtěli vyhrát,“ řekl Paleček, jehož svěřenci v základní části vyhráli na kluzištích soupeřů deset utkání v normální hrací době. Lepší bilanci nikdo jiný neměl.

„Od začátku sezony hrajeme venku lépe než doma,“ uznal zkušený kouč. Západočeši to potvrdili i ve čtvrtfinále, kdy vyhráli na začátku série dvakrát v Litvínově.

Skutečnost, že se sparťané v play off prezentují v mnohem lepším světle než v základní části, ho nepřekvapila. „To se dalo čekat. Mají v týmu hodně zkušených hráčů a vynikajících individualit. V minulosti to bylo stejné,“ poznamenal Paleček, který bude postrádat dlouhodobě zraněné Jiřího Hanzlíka, Dobroně a Kuběnu. Do sestavy se vrací uzdravený Sailer.

Dnešní utkání v Tesla Areně také vysílá přímým přenosem ČT2.

V Edenu se dnes schází předvoj hokejové reprezentace

Jedenáct vybraných hokejistů zahájí dnes na zimním stadionu ve vršovickém Edenu přípravu reprezentace na mistrovství světa ve Švýcarsku. Trenéři Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann pozvali do úvodního kempu hráče působící v české extralize a Kontinentální lize.

Největší zastoupení bude mít na třídenním kempu ruská Ufa, ze které dostali pozvánku všichni čtyři čeští krajánci Miroslav Blaťák, Leoš Čermák, Michal Mikeska a Petr Vampola. Trojnásobné zastoupení bude mít Liberec: Radim Vrbata, Václav Nedorost a Pavel Kašpařík.

Hokejisté budou trénovat v Edenu pod vedením asistentů Jandače a Weissmanna. Růžička se teď věnuje Slavii, kterou čeká semifinálová série play off extraligy proti Plzni. „Vzhledem k tomu, že budeme trénovat v Edenu, tak se tam určitě objeví. Na ledě ale s námi nebude,“ řekl Jandač.

V pátek je rozchod, ale už v pondělí sraz číslo 2

Krátký tréninkový kemp bude ukončen v pátek, další sraz je naplánován již na pondělí. To by se trenérům měli hlásit navíc další hráči z kádrů čtvrtfinalistů české extraligy a KHL, vyřazených v minulých dnech.

V předběžné nominaci figurují vítkovický brankář Jakub Štěpánek a jeho spoluhráči Angel Krstev, Michal Barinka, Petr Hubáček a Marek Kvapil, dále pak pardubický bek Petr Čáslava a Jakub Klepiš z ruského Omsku.

Jágr? Rozhodne se sám…

Klepišův hvězdný spoluhráč Jaromír Jágr se naopak zatím k týmu nepřipojí. „Vše je zatím hodně čerstvé. Budeme teprve konzultovat, kdy se zapojí do přípravy,“ uvedl Jandač na adresu hráče Omsku, který z play off KHL vypadl teprve v pondělí.

„Necháme tomu volný průběh. Momentálně ale nemáme v plánu, že by hrál proti Slovensku,“ naznačil Jandač, že se Jágr 3. a 4. dubna v úvodních přípravných zápasech nepředstaví. Podobná situace jako s Jágrem je i s Jaroslavem Hlinkou, jehož Linköping ve Švédsku také skončil v pondělí.

Momentálně figuruje v nominaci 21 jmen

Růžička a spol. počítají i s některými hráči působícími v týmech, které momentálně hrají ve skupině o udržení v domácí nejvyšší soutěži. Z těch by se měli připojit kladenský gólman Miroslav Kopřiva a českobudějovické duo Vladimír Sičák, Tomáš Kůrka.

Momentálně v nominaci, včetně jmen pro příští týden, figuruje 21 hráčů. Ti by měli vytvořit kádr přinejmenším pro zápasy na Slovensku. Nováčky jsou pouze Štěpánek s Kvapilem. Prusek chytal za reprezentaci naposledy v srpnu 2004. Před MS ještě čekají české hokejisty dva zápasy v Německu a závěrečný turnaj Euro Hockey Tour v Liberci.

Dorostenci Slavie zahajují boj o titul

Ne jeden, ale hned dva tituly mistra republiky má šanci letos získat hokejová Slavia. Kromě A-týmu je stále ve hře i dorostenecký tým červenobílých (pod vedením trenérské dvojice Jiří Veber, Jiří Čelanský) a dokonce ještě o krok dál, tedy ve finále. Hraje se pouze na dva vítězné zápasy.

Boj o pohár začne už dnes ve čtyři hodiny odpoledne v Edenu, tedy na stadionu, kde se o něco později reprezentační A-tým. Protivníkem mladých slávistů jsou jejich třinečtí vrstevníci. A ti budou mít podporu fanoušků nejen v páteční domácí odvetě, ale dokonce už dnes ve Vršovicích. Klub totiž pořádá zájezd fandů na dorostenecké finále do Prahy.

Třinec vyřadil v semifinále favorita č. 1 a vítěze základní části z Vítkovic, slávisté museli sehrát tři zápasy s Libercem. V rozhodujícím zápase zvítězili na ledě soupeře 4:1. Šance se tedy zdají být vyrovnané, přičemž Slavia skončila v základní části šestá a Třinec osmý.

A co může být trumfovým esem slávistických nadějí?! „Celou sezonu využíváme široký kádr, a to se nám jednoznačně vyplácí,“uvedl Čelanský.

Sparťanské basketbalistky hostí družstvo Hradce Králové

Letenské basketbalistky vstoupily o víkendu do bojů ve skupině o umístění na 5. až 8. místě porážkou v prodloužení o pět bodů v Hradci Králové.

Ve vyrovnaném utkání se oba celky střídaly ve vedení, v závěrečné části ale domácí Sokolky dokázaly smazat šestibodové manko.Zápas se závěrečnou sirénou poslala do prodloužení sparťanka Ondřejová.V pro­dloužení pak hradecké basketbalistky zvítězily 12:7 a v sérii hrané na dva vítězné zápasy se ujaly vedení.

Ale už dnes je na programu odveta. Sparta má od šesti hodin večer v domácím prostředí možnost reparátu a tudíž vrácení série k rozhodujícímu duelu zpět na hradeckou palubovku. Ten by se hrál v sobotu. Ve druhé dvojici skupiny o umístění na 5. až 8. příčce vedou Strakonice nad Slovankou 1:0 na zápasy.

Kam za sportem v Praze?

STŘEDA 18. března

BASKETBAL Liga žen, skupina o 5. až 8. místo: 18.00 Sparta Praha – Sokol Hradec Králové (hala Sparty na Letné, Nad Královskou oborou 51, Praha 7).

BILLIARD 19.15 Otevřený turnaj v poolu (herna Balabuška Michelská 16/19, Praha 4).

BOWLING 18.00 Záběhlický krocan (herna Na Ovčíně, Záběhlická 82, Praha 10).

BRUSLENÍ Na Štvanici: 10.00 až 12.00, 15.00 až 16.30, 20.00 až 21.30. ZS Bronzová, Praha 13-Lužiny: 14.30 až 19.00. Areál Na Františku, Praha 1: 8.00 až 17.30.

FOTBAL 12.30 Vladimír Šmicer předá čestné permanentky fanouškům Slavie a hercům ze seriálu Ulice – Ondřeji Pavelkovi a Jakubovi Prachařovi (stadion Slavie v Edenu, Vršovice).

GOLF 9.00 Women Indoor Tour (Indoor GK Čechie, U Sluncové 618, Praha 8).

HOKEJ Extraliga, první zápas semifinále play off: 17.00 Sparta – Energie Karlovy Vary (Tesla Arena, Holešovice). Extraliga dorostenců, první zápas finále play off: 16.00 Slavia – Třinec (ZS v Edenu, Vršovice). Reprezentace: 17.00 sraz národního týmu ČR, 18.15 trénink reprezentace (ZS Slavie v Edenu).

SILOVÝ VÍCEBOJ 8.30 Pohár pražských středních škol – Poprask 2008/09, soutěž chlapců (Stadion mládeže, Na Kotlářce 1, Dejvice).

ŠKOLSKÝ SPORT Přednáška: 8.00 až 16.30 Sport bez předsudků 2009 (loděnice FTVS Troja, Vodácká 1, Praha 7).

TAEKWON-DÓ 18.30 Seminář pro technický stupeň „dan“ (ZŠ Campanus, Jírovcovo nám., Praha 4, Chodov).

(klt, dp)