I další družstva sázejí na osobnosti – Pardubice na tuzemskou jedničku Václava Milíka, Slaný na ambiciózního Eduarda Krčmáře. „My budeme spoléhat spíš na vyrovnanost a mix zkušenosti s mládím,“ sdělil Tomáš Topinka, trenér a manažér AK Markéta při PSK Olymp Praha.

Vítězem 50. ročníku Memoriálu Luboše Tomíčka na ploché dráze se 1. října v Praze stal Australan Chris Holder (s červenou helmou).
Markétu čeká zkrácená sezona. Zatím není jasné, kdy se pojede Tomíčkův memoriál

„Nastoupit by měli Matěj Kůs, Josef Franc, Petr Chlupáč a Jan Kvěch. Jméno pátého jezdce určíme až po víkendu, ale je jisté, že v sestavě budou samí Češi,“ pokračoval Topinka. Pražský celek letos touží po extraligovém vavřínu. Má „nadbytek“ dobře rozjetých mladíků, a tak se Zdeněk Holub a Filip Hájek objeví jako hosté v barvách výše zmiňovaného Interteamu.

Špatná příprava

Motory plochodrážních motocyklů na Markétě pořádně zaburácely už uplynulé úterý, kdy se tam jel první díl mistrovství ČR jednotlivců. Suverénně si počínal Milík, ale další tři místa patřila domácím závodníkům (2. Holub, 3. Kvěch, 4. Smetana). Naopak se nedařilo Kůsovi, který měl problémy s technikou a skončil až dvanáctý.

„Byl jsem špatně připravený, už se to nesmí opakovat,“ kál se ostřílený plošinář, který poprvé po osmi sezonách nebude startovat v britské lize. „Loučení s Anglií nebylo snadné, ale pociťoval jsem únavu. Nejvíc asi z cestování. Nikde ale není psáno, že bych se na Ostrovy nemohl někdy vrátit. Nabídku jsem dostal i letos,“ poznamenal Kůs.

Vítězem 50. ročníku Memoriálu Luboše Tomíčka na ploché dráze se 1. října v Praze stal Australan Chris Holder (s červenou helmou).
Tomíčkův memoriál na ploché dráze: sprcha a radost Australana

Naproti tomu Ondřej Smetana pravidelně závodí ve Francii, kde nastupuje za La Reole. A počíná si úspěšně. Jeho tým naposledy v lize doma porazil Marmande 50:36, Ondřej vybojoval 17 bodů (2, 3, 3, 3, 3, 3) a získal jich nejvíc ze všech startujících. Ve Francii pojede i o víkendu, kdy je na programu poslední ligové kolo a družstvo La Reole se utká o zlato s Morizes.

Červnové mistrovství světa

Vrcholem sezony bude na Markétě tradičně závod mistrovství světa, který se pod názvem Anlas Czech Republic FIM Speedway Grand Prix uskuteční v sobotu 15. června. Česko dlouhodobě nemá v seriálu stálého účastníka, a tak domácí barvy bude hájit jezdec na základě udělené karty. Poslední roky to byl Milík, jemuž se v roce 2017 podařilo skončit v pražském závodě třetí.

„Jméno jezdce na divokou kartu a dvou náhradníků musíme nahlásit měsíc před termínem pražské Grand Prix. Zatím uvažujeme o čtyřech až pěti jezdcích. Bude záležet na formě a vzájemných soubojích. Něco nám ukázal první závod mistrovství republiky jednotlivců, důležité bude i vystoupení v extralize. Zatím je ještě dost času,“ dodal Pavel Ondrašík, sportovní ředitel AK Markéta.

Václav Milík.
Jezdím s větším klidem, závody se bavím. Odpadl stres, říká plochodrážník Milík