Jakub Vadlejch vyhrál oštěpařskou soutěž parádním výkonem 85,75 metru ze třetí série. Vítězslav Veselý se na třetí pozici dostal díky hodu dlouhému 82,85. „Pětaosmdesát a letošňák se vždycky počítá. Diváci byli vynikající, bez nich bych to nehodil. Znám tu každý centimetr trávy, o to je pro výhra cennější. Jinak jsem házel jako prase, technicky to nijak oslnivé nebylo. Je co vylepšovat,“ hledal i přes úspěch prostor k progresu Vadlejch.

Holuša věří v lepší časy

Hlavní disciplínu mítinku - patnáctistovku, v níž Josef Odložil získal stříbrnou medaili na OH 1964 v Tokiu, ovládl Keňan Hillary Ngetich. V teplém počasí dosáhl času 3:37,70. Po zlomenině kyčle se na dráhu vracející Jakub Holuša doběhl se znatelným odstupem dvanáctý za 3:42,33.

„Rok jsem nezávodil, necítil jsem se dobře. Závodní tempo je něco jiného než trénink. Od začátku jsem běžel naplno, nemohl jsem si nijak odpočinout. Čas je špatný, to si můžeme říct na rovinu,“ vykládal zadýchaný mílař.

„Pocity nejsou nic extra. Jediné pozitivum je, že jsem neuhnul hlavou, nezabalil to a po dlouhé době zapsal první výkon. Věřím, že tento závod je pro mě takové prošťouchnutí, a že další závody můžu běžet kolem 3:34,“ díval se s nadějí do budoucnosti.

Povedený comeback překážkářské hvězdy

Další návrat tentokrát po nepodařené loňské sezoně a zdravotních problémech obstarala na trati 400 metrů překážek Zuzana Hejnová. Celou trať běžela rovnoměrně a v cílové rovince soupeřkám jasně utekla. Časomíra se zastavila na hodnotě 55,02, další zlepšení může přijít ve čtvrtek, kdy se v těžší konkurenci představí na Diamantové lize v Římě.

„V prvé řadě jsem strašně ráda, že jsem zdravá. Jsem na tom dobře, takový start do sezony jsem dlouho neměla. Přály nám podmínky, většinou tu fouká první dvoustovka proti, takže jsem toho využila. Škoda, že jsem v závěru neměla soupeřku, abych se dostala pod 55 vteřin,“ uvedla běžkyně Dukly, kterou se loni protrápila sezonou kvůli zranění paty.

Půjčil svou kouli a prohrál

Tomáš Staněk předvedl solidních 21,19 metru, ale triumf mu vyfoukl americký pořízek Joe Kovacs, který měl od českého soupeře půjčenou kouli. V jeho prospěch rozhodlo pouhých deset centimetrů. „Už jsme se špičkovali, že to bylo naposled,“ smál se domácí vrhač.

Boj do posledního pokusu se vyplatil dálkaři Radkovi Juškovi, který v šesté sérii doletěl na značku 780 centimetrů. „Nemůžu být nespokojený, začalo to konečně trochu vypadat,“ usmíval se český rekordman.

Na svůj zřejmě jediný letošní start v závodě na 400 metrů nebude v dobrém vzpomínat Pavel Maslák. Zaběhl průměrný čas 46,61, což stačilo jen na sedmé místo. „Nečekal jsem nic rychlého, ale přece jen jsem věřil v lepší čas. Jsem trochu zklamaný, moc mi to neběželo,“ hovořil zklamaně běžec, který se ve zbytku sezony zaměří na poloviční trať.