"Byl to strašně náročný zápas. Dukla se vydala ze všech sil a hrála výborně. V prvním poločase jsme měli problém s proměňováním. Tomáš Petržala chytal perfektně," řekl na svazovém webu pětačtyřicetiletý brankář Radek Motlík, který z Plzně odchází a bude hrát na Slovensku za Považskou Bystricu. "Nemyslel jsem na to, že jdu pryč. Chtěl jsem prostě vyhrát třetí titul v Plzni," dodal plzeňský kapitán.

Už po 43 vteřinách od zahájení hry dostal po srážce s Kotrčem červenou kartu domácí Linhart, ale Plzeň to z míry nevyvedlo. Vstřelila první čtyři branky zápasu a Motlíka na druhé straně poprvé překonal až v osmé minutě Kastner.

"Myslím, že to na červenou určitě nebylo. Šimůnek do mě strčil a jak jsem padal, chtěl jsem se někoho chytit. Chytil jsem se Kotrče a ten to hezky přihrál. Dát ve 40. vteřině červenou hráči, který není vylučovaný v sezoně, je dost drastické," řekl Linhart, který odehrál poslední zápas v Plzni a navíc slavil 26. narozeniny. "Rozhodčí mi nadělili takovýhle dárek. Mám smíšené pocity, ale za chvíli to vypadne z hlavy," dodal.

Plzeň posléze vedla už 8:3, ale další úsek první půle jí příliš nevyšel. Dukle se rozchytal Petržala a hosté se dotáhli až na rozdíl jediné branky.

Kouč Dukly byl i přes porážku hrdý

Podobný průběh měl rovněž začátek druhého poločasu. Plzeňský náskok nejprve za Motlíkovy mocné podpory v brankovišti vystoupal až na 15:10, pak zase klesl jen na dva góly. I další těžkou chvilku ale domácí tým přečkal a poslední okamžiky před dovršením mistrovského hattricku se už odehrávaly za skandovaného potlesku nadšené haly.

"Bylo to fantastické. Chtěli jsme vyhrát potřetí a povedlo se to. Letos to bylo strašně náročné. Před sezonou jsme trochu oslabili, ale do týmu skvěle zapadli talentovaní hráči z dorostu a my teď můžeme slavit. Rozhodla psychika, Duklu jsme nepustili do vedení a to bylo hrozně důležité. Lidi nás hnali dopředu. Nedovolili nám prohrát," řekl autor čtyř branek Michal Tonar.

Dukla nastoupila v sezoně proti Plzni šestkrát, ale porazit ji dokázala pouze jednou - ve druhém duelu finálové série. Na další titul Pražané čekají od roku 2011.

"Bylo to pro nás hrozně těžké. Jsme rádi, že jsme se dostali tak daleko. Pro nás je tohle úspěch, nepodařilo se nám zlomit jen finálovou sérii. Smekám před všema klukama v týmu. Tento rok byl pro nás skvělý," prohlásil Milan Kotrč z Dukly.

Play off házenkářské extraligy mužů:

Finále - 4. zápas:

Plzeň - Dukla Praha 24:19 (11:10)
Nejvíce branek: Jonáš 5, Poloz a M. Tonar po 4/1 - Kastner 5/3, Syřínek 4, Kotrč a Sviták po 3. Rozhodčí: Horáček, Novotný. Sedmimetrové hody: 5/3 - 4/3. Vyloučení: 1:6. ČK: 1. Linhart (Plzeň). Diváci: 1650. Konečný stav série: 3:1.

O 3. místo - 4. zápas:

Karviná - Hranice 31:31 po prodl. (28:28, 14:16), sedmimetrové hody 2:4
Nejvíce branek: S. Mlotek 7, Gelnar a Frančík po 5, Paululik 5/5 - Rachač 10, Hastík 6, Čadra 5. Rozhodčí: Fukala, Mohyla. Sedmimetrové hody: 6/5 - 3/2. Vyloučení: 5:9. ČK: 49. Lefan (Karviná). Diváci: 637. Konečný stav série: 1:3.

Konečné pořadí extraligy 2015/16: 1. Plzeň, 2. Dukla Praha, 3. Hranice, 4. Karviná, 5. Zubří, 6. Lovosice, 7. Jičín, 8. Frýdek-Místek, 9. Litoval, 10. KP Brno, 11. Kopřivnice, 12. Zlín (sestup).

Počet českých titulů (v závorce čs. tituly):

10 - Karviná (2)
5 - Plzeň (1)
3 - Dukla Praha (28), Zubří
1 - Frýdek-Místek, Jičín