Naposledy doma přehráli Opavu (79:73), vyšvihli se na čtvrté místo tabulky, a pokud neklopýtnou, zahájí play-off na Folimance. Tedy v hale, v níž prohrávají jen výjimečně. Cesta za vítězstvím ale nevedla po vyšlapaných cestičkách. „Nechápu, z čeho byli kluci tak nervózní," divil si kouč USK Mirsad Alilovič. Za sebou měl nervydrásající utkání, ve kterém jeho svěřenci prohrávali až o osm bodů a otěže převzali teprve na začátku závěrečné čtvrtiny.

Čtěte také: Kouzelná Folimanka. USK doma vyzrál i na Pardubice

Všechno je o morálce

„V prvním poločase jsme se nedrželi herního plánu a vše se nám bortilo," popisoval slovinský trenér ve službách Pražanů. „Hlavně v útoku jsme byli nejistí. Opava hrála dobře v obraně, a díky tomu nás nutila ke ztrátám," všiml si Alilovič a důrazně doplnil: „Měli jsme jich 25 a soupeři z nich dali 30 bodů. Hrozné číslo."

Lodivod Slezanů, Petr Czudek, nemohl dlouho pochopit, proč jeho tým neslavil. „Hrajeme dobře tři čtvrtiny a poslední nezvládneme," kroutil hlavou. „Všechno je o morálce. Sílu bít se v soubojích jednoho proti jednomu jsme nenašli," procedil mezi zuby.

Případná Série s USK bude dlouhá a vyrovnaná

Klání USK a Opavy jsou ozdobou letošního ročníku. Klíčová je pro ně zatím výhoda domácího prostředí. Výhra Pražanů má před play-off cenu zlata. S vysokou pravděpodobností se totiž obě basketbalové bašty střetnou v nejdůležitějších duelech roku ve čtvrtfinále. „Nespekulujme nad tím, s kým budeme hrát. Teď se soustředíme na Kolín. Po něm nás zajímá Děčín a Nymburk," shrnul Alilovič nejbližší program týmu z Folimanky.

Petr Czudek byl ke spekulacím otevřenější. „Pokud dojde k sérii s USK, bude dlouhá a vyrovnaná." uvedl. „Oba dva máme další poznatky. Budeme se snažit něco vymyslet," doplnil odhodlaně. A Mirsad Alilovič souhlasně přikývl.

Čtěte také: Basketbalisté USK jako teprve druzí v sezoně vyhráli v Děčíně