Historický okamžik nastal minulou sobotu v zápase Spectra proti rivalovi z Chomutova. „Byla mi děsná zima. Napřed přilétly dva špatné nadhozy, ale pak jsem trefil míč, který letěl dost nízko," popisoval moment Mertl. Odpálený míč si pak schoval na památku.

Radost Kotlářky.
Kotlářka dvakrát srazila Skokany Olomouc, Eagles a Tempo čeká Army Day!

Pořádně se oddychl. Tím, že magickou dvoustovku pokořil už v prvním zápase, vyhnul se svazujícímu pocitu. Minulou sezonu totiž v kolonce počtu homerunů zakončil s číslem 199. „Jsem za to moc rád. Před sezonou to totiž bylo hlavní téma," zasmál se hráč.

Homeruny začal pálit už v šestnácti letech, ale přitom prý patřil k nejslabším pálkařům. „Nešlo mi to, ale hrozně mě odpalování bavilo. Softbal je konstruktivní, rychlý, ale ze začátku nebylo to jednoduché. Okoukával jsem chlapy, jak hrají. Začal jsem o tom přemýšlet a upravovat si styl," popisoval začátky David Mertl.

Homeruny jsou prý jako droga 

Svůj první dalekonosný zásah zaznamenal na mistrovství reoubliky. Od té doby účet už strojově navyšoval. Prý je to jako droga. Pocit z odpáleného homerunu ho nikdy nepřestane bavit. „Nikdy to nezevšední. Dáte si oslavné kolečko a pozdravíte se se spoluhráči… Nejlepší je, když jedním odpalem rozhodnete zápas," vykládal softbalista. Podle něj je složitější dát homerun v softbale než v obdobném baseballu.

Další stovka byl zázrak 

„V softbalu je mezi nadhazovačem a pálkařem kratší vzdálenost, a tak musí mít hráč pořádně vytrénovanou reakci. Také máme těžší a větší míč, a ten nelétá snadno tak daleko." Přidat další stovku by byl zázrak. „Nemyslím si, že by mohla padnout. Nastřádat dvě stě zásahů mi trvalo dlouho. Navíc úroveň extraligy se zvedá," sdělil David Mertl, který si chce zahrát také na mistrovství světa v Praze 2019.

Rekordmanův tým Spectrum Praha za posledních deset let v softbalové extralize pokaždé bral medaili, z čehož hrál devětkrát finále. Čtyřikrát dosáhl na mistrovský titul a pokaždé u toho byl David Mertl. „Cíle nesnižujeme, loni nás ve finále porazili Hroši Havlíčkův Brod, letos chceme titul zpět do Prahy," říká Mertl.

Draci Brno vs Eagles Praha.
Hejma z Eagles předvedl v baseballové extralize grandslam

Příště se to může podařit Krči 

Mezi osmi nejlepšími týmy zastupují Prahu ještě dva kluby: Tempo z Libuše a Eagles z Krče. Právě proti Eagles se Mertl postaví ve svých příštích zápasech 6. května v krčském softbalovém areálu. A šance, že budou k vidění další homeruny, je vysoká.

Jasného favorita lze ale jen těžko hledat. Česká extraliga je nejkvalitnější mužskou softbalovou soutěží v Evropě. Hrají u bás Nizozemci, Němci, Dánové, Britové, ale i Novozélanďané. Zahraniční posily mohou pořadím zamíchat a sílu týmů proměnit. Spectrum, sídlící na Černém Mostě, je vždycky jedním z největších favoritů.

/ HELENA NOVOTNÁ/ 

V závěrečném finálovém duelu zradil Kotlářku nadhoz.
Kotlářka titul neobhájila. Chyběli nadhazovači

Nejvíc českých homerunů v softbaluDavid Mertl (Spectrum) 200
Patrik Kolkus (Spectrum) 131
Václav Svoboda (Beavers) 103