Pražský maraton je pro české zástupce poslední možností, jak se probojovat do na olympijské hry do Tokia.

Kromě Evy Vrabcové Nývltová se o limit 2:29:30 pokusí i Moira Stewartová, která za ním začátkem dubna zaostala jen o devět vteřin. "Limit, to je můj cíl, ale zároveň se těším na nový týmový koncept," prohlásila Stewartová.

Eva Vrabcová - Nývltová
Od porodu k drsnému budíčku. Vrabcová Nývltová sní o limitu, který pokoří sama

Z mužů se na trať vydají mimo jiné i namotivovaní Jiří Homoláč a Vítek Pavlišta. "Nic jsem nepodcenil, mám za sebou vysokohorské soustředění. Chci být v co nejlepší formě a běžet co nejlépe pro sebe i pro tým," uvedl Homoláč.

Možná si říkáte: jak může být maraton kolektivním sportem?

A přece: organizátoři přišli pro letošní rok s novinkou, kdy do české metropole sezvali hvězdy a nalosovali je do čtyř týmů. Základ každého z nich tvoří čtyři muži, čtyři ženy a k tomu ještě kapitán, jenž na ně dohlíží a motivuje je. 

Právě taková je role Ježka, Neumannové, Hejnové a Kvitové.

"Je neuvěřitelné, že se to povede zrealizovat," konstatoval Carlo Capalbo, šéf pořadatelů z organiace RunCzech. "Připravovali jsme se na to čtyři měsíce a nyní se blížíme do cíle. Děkuji všem partnerům i lidem z týmu," dodal spokojeně. 

Centrem Prahy proběhlo 5. května 2019 při pražském Pražském maratonu 10 600 bězců.
Studie lékařů IKEM: Běžci mají po maratonu dočasně poškozené srdce či ledviny

Start závodu je v brzkých ranních hodinách na Karlově mostě (6:30), po zaváděcí trase čeká vytrvalce deset okruhů v historickém centru. Do cíle budou dobíhat na Staroměstském náměstí.

Pozor - nevyhrává první běžec, ale tým, který bude mít nejlepší "průměr". Pro fanoušky u televizí je připravena interaktivní grafika, která ukáže, jaký tým je v daný okamžik zrovna ve vedení.