V roce, kdy slavíme 100 let Československa, zdůrazněme, že jeho první prezident T. G. Masaryk derby za obrovského potlesku diváků navštívil v roce 1931.

Připomeňme také jedinečnost tohoto dostihu. Kůň ho může běžet jen jednou. Ve třech letech. Cenný je nejen milion připravený letos pro vítěznou stáj, ale snad ještě víc to, že se vítězové nesmazatelně zapíší do dějin dostihového sportu. V neděli se na trati dlouhé 2400 metrů pokusí uspět 16 startujících (víc jich kapacita pražské dráhy nepojme), včetně dvou zahraničních koní z Německa a Francie.

Vize možné podoby tribuny
Chuchli čekají velké změny. Vítek chce do závodiště napumpovat stovky milionů

Zajímavé nebude jen samotné derby

Osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa je úspěšný i jako trenér v Českém derby. Vyhrál ho třikrát, naposledy před třemi lety triumfoval jeho svěřenec Touch Of Genius. Letos se zúčastní s koněm Forever Dry.

A jak dostihová legenda tipuje vrchol sezony a co soudí o svém svěřenci? „Letošní derby je, pokud jde o šance, hodně nepřehledné. Není úplně možné přenést výsledky z různých a to i zahraničních závodišť do pražských poměrů. Podle mě však i přes velmi dobré výsledky startujících z ciziny zůstane trofej doma. Pokud jde o Forever Dry, roste. Je ale ještě takové velké dítě. Myslím si, že jeho čas přijde později,“ řekl Deníku Josef Váňa.

Jednoruký baseballista David Farkaš se zúčastní All Star Game, byť mu chybí kus ruky. Farkaš hraje ze Olympii Blansko.
Jednoruký baseballista se zúčastní All Star Game. Chci dát homerun, říká Farkaš

Zajímavé nebude jen samotné derby, ale i dalších sedm dostihů, které proběhnou během svátečního odpoledne. Vynikající obsazení bude mít Zlatý pohár Rádia Impuls, v němž se utkají i dva vítězové Českého derby. Již zmíněný Váňův Touch Of Genius vyhrál dostih v roce 2015. V sedle bude mít žokeje Jaromíra Šafáře. O rok později se prosadil Gontchar, jehož v neděli povede žokej Tomáš Lukášek.

Nejlépe vlakem

Program začíná ve 14.00. Závodiště otvírá v poledne a platí, že čím dřív přijedete, tím je pravděpodobnější, že se vyhnete frontám.

Pokud vyrazíte na derby autem, a když zvolíte čas těsně před začátkem, je potřeba počítat se zdržením. Proto je výhodnější přijet ze Smíchovského nádraží autobusem, ale nejpohodlnější je vlakové spojení. Z Hlavního nádraží jezdí vlakové soupravy po půl hodinách, vždy v 07 a 37. V Chuchli jste za čtvrthodinku a vlak staví i na Smíchově.

Na derby chodí už 89 letZdá se, že číslo z titulku zní neuvěřitelně, ale je to tak. Taneční mistr Josef Chrastil, u kterého se učili společenskému chování dnešní šedesátníci a i sedmdesátníci, nebude na Českém derby chybět ani v 92 letech. „Táta mě do Chuchle poprvé přivedl jako tříletého. Láska k dostihům přetrvala a derby jsem vlastně nikdy nevynechal. Samozřejmě po celá ta léta sázím. Program musím ještě prostudovat, než se rozhodnu, na koho vložím peníze. Ale moc se těším. Atmosféra je podobná jako za mých mladých dob,“ vypráví Josef Chrastil, jehož známí oslovují „tancmajstr“.

Infografika - České derby.Zdroj: DENÍK/Aleš Pohořal

Zvláštní vstupné na dostih rokuNa derby je zvláštní vstupné. Dostihový fanoušek zaplatí 250 korun včetně nezbytného programu. Mládež od 15 do 18 let stojí lístek polovinu. To se ovšem netýká těch, kteří mají roční předplatné na MHD. Vstup mají zdarma. Neplatí ani děti do 15 let a invalidé.

WALTROVKA . Podnikatel Josef Walter začal jako opravář kol v malé smíchovské dílně. V průběhu let vybudoval jeden z největších pražských podniků se sídlem v Jinonicích. Foto z června 1946.
Jak jsme žili v Československu - Radlice a Jinonice

Do Chuchle přijďte s dětmiPokud přijdete na závodiště s malými dětmi, věřte, že se nebudou nudit. K dispozici mají pískoviště, houpačky a další atrakce včetně tří poníků Jupíka, Vilíka a Bajaji, na nichž se mohou zadarmo svézt. A když jim ratolesti přinesou mrkvičku nebo jablíčko, udělají jim radost. Připraven je i dětský koutek Hříbátka, který je situován do přízemí sázkové haly. Je v provozu o každém dostihovém dni a malým hostům nabízí míčkový bazén, skládací hrad či skluzavku.

Tapír Punťa.
VIDEO: Tapír Punťa je v novém tchajwanském domově spokojený

Kdo nesází, nevyhrajeK dostihům patří všude na světě neodmyslitelně sázky. Ale i tipaři, kteří nechtějí při Českém derby investovat horentní sumy, mají naději na zajímavou výhru. Příklad můžeme najít právě v nejsledovanějším dostihu roku. V roce 2010. Tehdy se vyplácelo na pořadí prvních dvou koní (Talgado Ulan) v cíli přes 9 tisíc korun za deset vsazených. Oba koně přitom nebyli outsideři, naopak patřili k favoritům. Takže hodně štěstí a ať podobnou výhru trefíte i v neděli.