Unás má tento dostih historii kratší, ale přesto bohatou. Poprvé se uskutečnil (tehdy pod názvem Cena Čsl. Jockey Clubu) v roce 1921 ve Velké Chuchli a od té doby se na tomto závodišti (s dvěma výjimkami) běhá dodnes. 97. ročník je na programu tuto neděli.

V Memoriálu profesora Michala finišovali bok po boku vítězný Mamadysh (číslo 7) se Zockem. Oba budou patřit k favoritům i Velké jarní ceny.
Chuchle zažije v neděli první vrchol sezony. Poběží se Velká jarní cena

Dostihový svátek se vším všudy 

Jako všude ve světě, i v Česku je derby velká sportovní, ale zároveň i společenská událost. K návštěvě patří u mužů oblek a kravata a u žen klobouk a šaty, které některé velké fanynky oblékají jen jednou na tuto událost. Derby je jedinečné v tom, že kůň může běžet tento dostih jen jednou v životě ve svých třech letech. Ne- existuje možnost opravy, a proto je nervozita před derby veliká.

Stačí jediné i drobné zaváhání a touhy i těch největších favoritů se mohou během chvíle rozplynout. Všechna práce a naděje jsou koncentrovány do zhruba dvou a půl minuty, což je doba, kterou dostih trvá.

Dostihy. Infografika. Zdroj: Redakce

Vrcholem sezony je České derby

Už jen účast v derby je pro mnohé startující velkou výhrou, natož pak dobré umístění či vítězství. Existuje řada příkladů z řad velmi bohatých majitelů, kteří se úspěchu nikdy nedočkali, a je starou pravdou, že vítězství mnohdy nezíská nejlepší, ale nejšťastnější kůň a žokej.

A kdo bude mít nejvíc štěstí z letošních šestnácti účastníků, což je maximální kapacita startovních boxů? To se dozvíme už v neděli odpoledne. Vrchol sezony pod oficiálním názvem České derby České podnikatelské pojišťovny na 2400 metrů startuje v 16.25.

Dostihy ve Velké Chuchli. Ilustrační foto.
Začíná dostihová sezona. Chuchle otvírá brány

Favoritem je Black Canyon

Největším favoritem je tmavý hnědák Black Canyon z Dostihové stáje Pegas, který vyhrál ve všech čtyřech dosavadních startech a zvítězil naprosto suverénně i v předzkoušce derby Velké červnové ceně. Svěřenec trenéra Dalibora Töröka měl pokaždé v sedle žokeje Petra Foreta a ten ho povede i v neděli.

DS Pegas má ve startovní listině ještě Felixe, který skončil ve vzpomínané Velké červnové druhý, a Noble Cliffse. Asi největším otazníkem je Stellar Speed, který běhal převážně ve Francii. Věří mu hodně sázkářů a do jeho sedla byl angažován francouzský žokej Aurelien Lemaitre. Koní, kteří mají reálnou šanci zasáhnout do boje o modrou stuhu, je víc. O velká překvapení nebývá nouze. Program v Conseq parku ve Velké Chuchli začíná ve 14.00, ale pokud se chcete vyhnout nepříjemným frontám, přijeďte včas. Závodiště je otevřeno od 12.00.

/ ALEŠ POHOŘAL/ 

Dvě vítězky, dva zajímavé příběhyV historii Českého (Československého) derby se podařilo dvakrát uspět ženám. A s každou z nich se pojí zajímavý příběh. V roce 1972 triumfovala v sedle Crapoma Miloslava Hermansdorferová-Schulzová. Měla i šanci stát se první ženou na světě, která vyhraje derby. O tři roky dřív měla být v sedle Reliefa, ale zlomenina nohy jí zabránila ve startu a Relief derby skutečně vyhrál! O titul první ženské vítězky ji tak v roce 1971 připravila v Holandsku Ina Schwarz-kächel. I když „Míla" na dostihy chodí do Chuchle sporadicky, na derby si čas většinou najde. Druhou vítězkou se stala v roce 2010 Maria Magdalena Rossak. Rodačka ze Žiliny, která se naučila jezdit v Panamě, přišla, viděla a zvítězila. Bylo jí tehdy pouhých šestnáct let a mnozí nevěřili, že by se tato dívenka dokázala na koni svých rodičů vyrovnat s úskalími derby. Ale Maria to zvládla a navíc Talgado, v jehož sedle se představila, drží dodnes traťový rekord Českého derby.

Vyhrát může i vyložený outsiderDerby přináší mnohdy i překvapivé výsledky a sázkaři, kteří hrají na riziko, si mohou přijít na hezké peníze. Rekord v tomto směru drží vítěz Československého derby z roku 1978 Beller. Byl čtvrtým největším outsiderem a výhra byla 770 korun na deset vsazených. Pamětníci vzpomínají na okamžik, kdy se Beller blížil vítězně k cíli. Mnozí si tehdy mysleli, že je to fata morgána…

Do Chuchle dorazil i prezident T. G. MasarykÚčast známých osobností na dostihovém svátku je pravidlem. V celé historii se jich vystřídalo mnoho, ale účast populárního Tomáše Garrigue Masaryka byla pro návštěvníky mimořádnou událostí. První československý prezident navštívil vrcholnou dostihovou událost v Chuchli v roce 1931.

Program doplní módní přehlídka i výstava obrazůDo Velké Chuchle láká nejen elitní dostihový, ale i doprovodný program. Dámy se mohou těšit na módní přehlídku, určitě také zaujme výstava obrazů anglického dostihového malíře Davida Denta, kdo dává přednost hudbě, pobaví se při vystoupení skupiny Apollo Band. Zkrátka nepřijdou ani děti. Pro ně je připravena řada atrakcí a mohou se svézt i na ponících. V neděli se určitě nebude nikdo nudit.