V posledním kole soutěže dostali jedenáct branek od průměrného Liberce. „Jsme střelecky impotentní. Neproměňujeme šance a z toho hráči propadají jisté malomyslnosti,“ popsal situaci v týmu šéftrenér Sparty Václav Culka starší.

Psychická stránka je tedy hlavní faktor, který sráží Spartu k zemi?

Jak vršíme prohry, morálka týmu je docela nízká.

Jaká opatření chystá vedení klubu pro zlepšení atmosféry v mužstvu?

Přemýšleli jsme o odvolání trenéra, ale nedokážeme přesně určit, jestli by to v téhle fázi soutěže mělo smysl. Zda by nový kouč dokázal tým dostatečně připravit na rozhodující boje v play down.

Znamená to, že už nepočítáte s účastí v play off? Se ztrátou dvanácti bodů máte ještě teoretickou šanci na postupovou osmičku.

Sezona je pro nás s výhledem na play off ztracená na devadesát procent. To jsem taky zdůrazňoval hráčům při našem pohovoru.

Co zásadního jste na pohovoru probírali?

Vyzval jsem hráče, aby se vyjádřili, zda jsou ochotni v tomhle ligovém ročníku dál hrát a trénovat. Nezaznělo z jejich strany nic takového, že je to nebaví a kašlou na to. Upozornil jsem je, že teď bude nutné, aby hledali ztracené sebevědomí.

Jak toho mají hráči docílit?

Zní to třeba špatně, ale hráči, který jde do utkání, by teď mělo záležet na individuálních statistikách. Musí ho těšit každá úspěšná klička, povedený obranný zákrok, kvalitní přihrávka. Z těchto základních kamenů můžeme zase budovat sílu týmu, která je potřeba k udržení v extralize.

V extralizehostíte Bulldogs Brno. Čtvrtý tým tabulky není zrovna ideální soupeř na posílení vaší sebedůvěry.

Pro nás je každý soupeř těžký. Paradoxně se nám hraje lépe proti silnějším mužstvům, s těmi kluci makají poctivěji. Hráči mají větší motivaci než proti soupeři, o kterém si myslí, že ho můžou přehrát. Sparta má ale na víc než na dvě vítězství ze čtrnácti kol a na předposlední místo v tabulce. Hráči rozhodně nejsou tak marní, jak to vypadá podle výsledků. Ale největší problém je, že sami přestanou věřit tomu, co dělají.