Psala se 90. léta a do Česka se pomalu (ale jistě) ze Skandinávie začal šířit fenomén sportu, kterému se ještě teď mnozí vysmívají a berou ho jen jako doplněk při školní výuce tělocviku. Za jednoho z průkopníků florbalu u nás lze považovat právě i Kafku, který v rozhovoru pro deník Právo vzpomínal, jak se na začátku kariéry stal členem poměrně úzké komunity lidí. Tehdy se ještě hrálo turnajově a soupeři se mezi sebou znali, kamarádili se. "Byl to prostě takový Woodstock," usměje se Kafka.

Radost florbalistů Sparty.
Posledními semifinalisty florbalové Superligy jsou Vítkovice a Sparta

S partou teenagerů ze Střešovic a Břevnova tehdy Kafka florbalu zcela propadl a v nelehkých podmínkách pomohl i přes částečný odpor "konzervativní" tělovýchovné jednoty udělat z Tatranu nejúspěšnější klub florbalové historie v Česku. A jako "poslední mohykán" u toho pořád sám byl. Teď však po 23 letech v nejvyšší soutěži dává profesionálnímu chytání děravého míčku sbohem.

„Šlo o náročnost jiných rolí. Jedna věc je rodina, mám dvě děti, a právě ta tu moji tréninkovou zátěž hodně vnímá. Druhá věc je, že i má role v práci se za posledních několik let dost posílila, takže i pro mě to je náročnější. Navíc jsem vnímal, že má výkonnost pomalu klesala a řekl bych, že můj konkurent Michal Rebro byl letos lepší, takže jsem si řekl, že v kombinaci těchto věcí bude adekvátní ukončit kariéru,“ uvedl Kafka ve čtvrteční tiskové zprávě.

V loňském Superfinále se podruhé v řadě i historii radoval Chodov, který si poradil s Mladou Boleslaví 3:1.
Superliga v novém hávu. Florbalisté slaví 25 let

Kafka totiž vedle tréninků a zápasů zvládal budovat vlastní pracovní kariéru. Momentálně dělá v globální poradenské společnosti EY vyšetřovatele daňových podvodů a má pod sebou tým třiceti lidí. Jeho práce zabere dost času, dalšího "žrouta" volných chvil, které jinak věnuje manželce, dceři Karolíně a synu Jakubovi, už prostě musel dát pryč. I když kvůli definitivnímu rozloučení zprvu nemohl ani spát.

Kdyby nepracoval, byl by jako Hašek

„Kdybych nepracoval a věnoval padesát hodin týdně pouze florbalu, přípravě a regeneraci, nebo měl časový fond navíc k dispozici, tak by se mi nejspíš podařilo sportovní kariéru protáhnout jako třeba Dominiku Haškovi do pětačtyřiceti,“ myslí si třináctinásobný mistr extraligy, florbalový "Dominátor".

Muž s maskou, který oblékal dres s číslem 69 (Hašek nosil 39), tak zůstane už pouze ve veteránské lize, působí také jako člen výkonného výboru klubu Tatran Střešovice a později se nebrání ani roli trenéra. Kafka se chová přátelsky, při "sranda mačích" si rád vezme hokejku a střílí góly - podobně jako Hašek, který po konci slavné hokejové kariéry hraje pro zábavu jako obránce.

Filip Šuman vede český florbal od roku 2002 a o víkendu byl znovu zvolen viceprezidentem Mezinárodní florbalové federace. Jeho nejbližší výzvy? Světové hry v příštím roce a mužské MS 2018 v Česku.
Šéf českého florbalu Filip Šuman: Pokud neusneme, čeká nás zajímavá budoucnost

Tomáš Kafka.Zdroj: ČTK/Ladislav AdámekKafka byl desetkrát vyhlášen brankářem sezóny, v roce 2006 navíc získal titul nejlepšího brankáře světa a před osmi lety se stal nejlepším brankářem na mistrovství světa.

Úspěchy sbíral nejen na klubové úrovni s velkým písmenem T na prsou, ale dařilo se mu i v reprezentaci - ostatně byl poslední aktivně hrající pamětník seznačního stříbra ze šampionátu 2004 ve Švýcarsku. Účastník rekodních devíti MS se tak nedočká stylové rozlučky na domácí půdě při prosincovém mistrovství světa.

Ale rozlučkový zápas v hale na Tatranu, které se přezdívá "stodola", zřejmě bude muset uspořádat. Navíc v létě oslaví čtyřicátiny. "Očekávání jsou nemalá," upozorňuje s úsměvem.

„Když se podívám zpátky, není kromě zlata nic, co by mi chybělo. Můžu být spokojený s tím, jak jsem se svým působením ve florbale naložil,“ říká spokojeně Kafka. A stejně nejraději - byť zase trochu v žertu - vzpomíná, jak se na soustředění s parťáky z týmu vydával "za nepřátelskou linii", kdy z hotelu utíkali do hospod a barů po večerce. Přesně tohle je totiž florbalové "retro", jehož bude Kafka navždy součástí. Moderní profesionálnější éra tohoto populárního sportu už se musí vyvíjet dál bez něj.

Tomáš Kafka.
Kafka se těší na devátý šampionát, o příštím v ČR nechce mluvit

Bilance Tomáše Kafky- 376 utkání v nejvyšší české soutěži plus dalších 144 ve vyřazovacích bojích
- 28 asistencí v extralize
- 116 zápasů za českou reprezentaci
- 9 účastí na mistrovství světa (stříbro MS 2004, bronzy z let 2010 a 2014)
- 13 titulů mistra ČR s týmem Tatran Střešovice (chytal ještě za FbŠ Bohemians a švédský Balrog)
- nejlepší brankář světa pro rok 2006