Připomněla, že tenistky titul obhájily a získaly už čtvrtý vavřín v týmové soutěži za uplynulých pět let. "Doufám, že nejen my, ale český národ si to užívá s námi," dodala Kvitová.

"Dokázaly jsme ohromnou věc. Moc si to ani neuvědomuju, ale to přijde. Teď jsme všechny unavené, ale stres začíná opadat, začíná nám dovolená a uvědomíme si to časem," řekla autorka vítězného bodu ve čtyřhře Barbora Strýcová.

Po nedělním osmihodinovém maratonu tří zápasů v hale se tenistky nejdříve přesunuly na tradiční banket. Při večeři se naposledy viděly s Ruskami. "Předaly jsem si dárky, poblahopřály a nic víc," popsala Strýcová.

Po oficialitách následovala od jedné v noci oslava celého výběru v Tretter's Clubu v centru české metropole. "Jsem rád, že jsme se všichni v pohodě a včas sešli na snídani," smál se kapitán Petr Pála. "Holky byly skvělé. Bylo vidět, že mají radost. Fakt si to užily," poznamenal hlavní mužský šéf téhle úspěšné ženské party.

Nejdéle slavila Plíšková

Oslavy prý byly podle hráček pořádné. "Taky jsme měly co slavit," řekla Kvitová. "Byly bujaré. Byly asi nejsilnější a nejemotivnější, co jsem zažila," přiznala Strýcová. Pouštěla se reprodukovaná hudba, třeba od skupiny Divokej bill, která duní i v kabině před zápasy. "Pouštěl se mix a ještě nemůžu ani mluvit," řekla Strýcová.

Alkohol Kvitová pila jen pomálu. "Ale zábava byla i tak. Nálada byla dobrá. Jsme tým a nepotřebujeme k tomu alkohol," uvedla světová šestka a dodala, že spala před cestou na focení jen málo. "Ale to nevadí, to dospíme. Máme teď dovolenou," těšila se na týden do Dubaje. "Já spala čtyři hodiny," prozradila Strýcová.

Nejdéle vydržela slavit hrdinka Karolína Plíšková, která nejdříve v závěrečné dvouhře vyrovnala na 2:2 a pak se Strýcovou zápas rozhodly. "Po zápasech jsem byla kožená, ale pak v sobě našla energii a moc si to užila," řekla Plíšková.

Plno pozitivních emocí

Podobně na tom byla Strýcová. "Vydržela jsem celou noc, protože jsem v sobě měla energii z toho zápasu. Jak jsem byla šťastná, tak jsem měla plno pozitivních emocí."

Kvůli hektickému závěru dne a noci tenistky nestihly přečíst všechny gratulace. "Já bych řekla ráda, kdo mě potěšil, ale já jsem si to ještě nepřečetla. Všem se omlouvám. Přišlo tolik esemesek a nevím, kdo všechno psal," řekla Strýcová.

Čtvrtý vavřín za pět let nemusí být vzhledem k síle a variabilitě českého týmu posledním. Je pravděpodobné, že se Češky udrží na výslunní. "Těžko říct, i ostatní země mají výborné hráčky, ale dokazujeme, že jsme jedny z nejlepších. Máme perspektivní hráčky a věřím, že ještě úspěch přijde," doplnila Kvitová.

Čtěte také: Češky obhájily titul ve Fed Cupu! Plíšková zvládla dvouhru i čtyřhru