Hlavní úkol? Nevyjít ze cviku. Proto hráči Sov třikrát až čtyřikrát týdně absolvují tréninkovou hodinovku pod širým nebem a stejně dlouhou dopolední fázi absolvují doma. Tým je spojený alespoň online a účastní se různých cvičení, mezi nimiž se neztrácí ani jóga.

Tallulah Sharleen Van Coppenolleová.
Příprava před ME? Na zahradě nebo v lese. I tak chtějí medaile

Pro USK nejde o novinku, ostatně na jógu má klub najatou cvičitelku. „Snažíme se tomu věnovat systematicky a tato cvičení zařazujeme pravidelně jak pro ligový tým, tak pro naše mládežníky, protože se nám to osvědčilo především po stránce rozsahu pohybu nebo stabilizace těla. Teď jsme ty kurzy ještě zintenzivnili,“ popisuje manažer Michal Šob.

Počasí začíná být problém

A pobyt venku? Pražané v tomhle směru těží z umístění své domovské haly v parku na rozhraní Vinohrad a Nuslí v obřím stínu Nuselského mostu. V místě středověkých vinic tak mohou kolemjdoucí pravidelně narazit na běhající basketbalisty. K dispozici jsou i cvičební stroje, byť tady záleží hlavně na přízni počasí.

David Chaloupka
Basketbalista David Chaloupka: Hrozila mi amputace. Jsem vděčný za nový start

„Folimanka se nachází v parku a v kopci, kde se dá běhat a dělat různá atletická cvičení, plus máme vedle haly i venkovní posilovnu, kde můžeme také leccos dělat. Počasí tomu ale v posledních dnech příliš nenahrává,“ líčí Šob.

Pokud jde o samotný basket, ten musejí hráči USK v současném sychravém podzimu spíš oželet. „Na mokrém povrchu hrozí riziko různých podklouznutí a zranění,“ říká manažer.

Naděje umírá poslední

Otázka za milion je jasná: jak dlouho ještě se budou muset (nejen) pražští basketbalisté smířit s tréninkovým provizoriem? Největší šanci na spuštění nejvyšších soutěží mají ty nejsledovanější sporty, tedy fotbal s hokejem. Ale ani u nich není nic jistého. Hůř jsou na tom méně viditelné halové disciplíny.

HC Mountfield Hradec Králové, Filip Hronek
Hvězda v týmu. Hronek nebude uklízet listí

„Bývalý ministr zdravotnictví Prymula řekl, že současná opatření s uzavřením vnitřních sportovišť platí do 3. listopadu. Doufáme tedy, že se od čtvrtého všichni umoudří a alespoň profesionálním sportovcům dají zelenou pro přípravu v halách. Takže se modlíme, prosíme a klepeme na dřevo, byť to zatím bylo marné,“ zůstává Šob optimistou.