„Orenburg by musel prohrát a to nepovažuji za reálné. Budeme se připravovat na to, že začneme čtvrtfinále venku. A to nemusí být úplně nevýhoda," prohlásila trenérka Natália Hejková. „Uvidíme, kdo s námi bude hrát, protože nás asi nikdo nechce a do hry může vstoupit i kalkulace. Mně je to v podstatě jedno, kdo na nás půjde. Všichni jsou v té druhé skupině silní, ale také zdolatelní," dodala.

Pražanky byly v utkání s Braine jasným favoritem, belgický celek v této sezoně už dvakrát porazily na jeho hřišti. Tentokrát se však celý první poločas trápily v útoku. V úvodu sice několikrát využily toho, že mají rychlejší podkošové hráčky, jenže soupeř byl jinak na jejich signály velmi dobře připravený. Českým mistryním se navíc vůbec nedařila střelba.

Chvílemi to byl jiný sport

„Bylo to hlavně tím, že rozhodčí jim povolili agresivní, až záludnou obranu a nic nepískali. Chvílemi to byl jiný sport," řekla Kateřina Elhotová, s 15 body nejlepší střelkyně utkání. Braine tak většinu druhé čtvrtiny těsně vedlo, až v poslední minutě první půle přišly tři vydařené akce domácích a obrat.

Jak první půli zakončily, tak druhou část Pražanky začaly a šňůrou 12:0 definitivně získaly zápas pod kontrolu. „Nebyl to jednoduchý zápas, což jsme čekala, ale myslela jsem si, že to trhneme dříve. Ony hrály dobře v obraně, navíc tvrdě a nečistě. Neuměly jsme si s tím poradit. Rytmus hry nebyl nejlepší, ale chytly jsme se v závěru poločasu a po vysvětlení v šatně jsme na začátku třetí části rozhodly," konstatovala Hejková.

Zranění nejlepší střelkyně

Rozstřílela se zejména Elhotová a náskok narůstal. Domácí přibrzdilo až zranění nejlepší střelkyně Sonji Petrovičové. „Sonja dostala ránu zezadu a pohnulo se jí rameno. Uvidíme po vyšetření, ale může to být něco vážnějšího. Navíc rány dostaly i Laia Palauová a Marta Xargayová. To mě mrzí, že basketbal dnes nebyl rozhodčími chráněný," dodala Hejková.

V pravou chvíli se pak chytla španělská reprezentantka Xargayová, která se dosud v USK střelecky trápila, ale tentokrát dala ve druhé půli deset bodů. Belgičanky hrající v úzké sestavě pak s USK neudržely krok a ztráta postupně narostla až na 24 bodů, což umožnilo domácím v závěru pošetřit opory.

„Jsem ráda, že jsme nakonec vyhrály tak jasně, protože to vůbec nebyl jednoduchý zápas. Zvlášť když jsme bojovaly s dalšími třemi lidmi na hřišti, jelikož rozhodčí nám ani trochu nepomohli. Pomáhá nám to nabrat sebevědomí před play off. Těší mě, že jsem týmu pomohla body, zvlášť když mi tam padly docela těžké střely," dodala Elhotová.

ZVVZ USK Praha - Castors Braine 75:58

Nejvíce bodů: Kateřina Elhotová 15, Vaughnová 12, Xargayová, Petrovičová a Dupreeová po 10 - Trahanová-Davisová 12, Keyová a Wautersová po 8. Fauly: 13:15. Trestné hody: 11/8 - 11/8. Trojky: 5:6. Doskoky: 36:35. Čtvrtiny: 17:17, 35:34, 57:43, 75:58.

Čtěte také: Basketbalistky USK vyhrály v Krakově a postup mají na dosah