To skončilo na druhém místě skupiny A s bilancí 10 výher a čtyři porážky. První zápas se odehraje v úterý 8. března v Itálii, odveta o tři dny později v Praze. Případný třetí zápas bude opět hostit soupeř.

Utkání na Královce bylo soubojem nejlepší obrany soutěže v podání USK a nejlepšího útoku Jekatěrinburgu. A od začátku kralovala defenziva. Jekatěrinburg v prvních čtyřech minutách nedal ani bod, hvězdy soupeře se vůbec netrefovaly.

České mistryně naopak zásluhou Kiy Vaughnové získaly vedení 10:2 a nadále předváděly, že to na Jekatěrinburg umí. A to i přesto, že jim chyběly zraněné opory Sonja Petrovičová a Candice Dupreeová. Soupeře ale vrátila do hry nejlepší střelkyně soutěže Diana Taurasiová, která dala 10 ze 13 bodů hostů v první čtvrtině.

Favorizovaný Jekatěrinburg se ocitl poprvé ve vedení až v 15. minutě, ale utkání zůstávalo nadále vyrovnané. Domácí nepoložilo ani to, když se v úvodu druhé půle dostal soupeř do devítibodového náskoku.

„Ukázalo se, že když máme dost sil, tak jsme schopné hrát s Jekatěrinburgem i v okleštěné sestavě. To je povzbudivé. Ale nesmíme se vzdát ani na okamžik, protože to Jekatěrinburg okamžitě trestá. Jim se rozehrály největší hvězdy a to se pak těžko hraje," řekla trenérka USK Natália Hejková.

Hodně velká rivalita

Na hráčkách ruského celku bylo vidět, jak moc touží vyhrát a napravit loňskou prohru z finále. Hrály na hranici agresivity, provokovaly, hecovaly se a přeci jen se jim podařilo ve třetí čtvrtině odskočit na dvouciferný rozdíl.

„Jekatěrinburg do toho šel úplně naplno. Rivalita je hodně velká a nedokážou nám zapomenout ty dvě loňské prohry, které je stály dvě trofeje. Takže do toho šlapaly a hráčky z lavičky tam poslaly až v závěru," uvedla Hejková.

Oslabené Pražanky neměly tolik zbraní v ofenzivě, a tak spoléhaly hlavně na kreativitu rozehrávačky Laiy Palauové, která znovu potvrzovala, proč je nejlepší nahrávačkou soutěže. Jenže vedle Taurasiové se v dresu hostů rozehrála k dobrému výkonu i dvojnásobná nejlepší hráčka Evropy Alba Torrensová a Jekatěrinburg už vedení nepustil. Naopak ho v závěru ještě navýšil.

„Chyběly nám naše dvě nejdůležitější hráčky, které navíc hrají na podobném postu. První poločas jsme i bez nich zvládly docela dobře, dobře jsme bránily, hrály jsme kolektivně, ve druhé půli jsme ale v malé rotaci odešly fyzicky. Ony dávaly snadné koše z protiútoků a bohužel to nevyšlo. Ale věřím, že si to schováváme na play off," řekla česká reprezentantka Tereza Vyoralová.

Kursk by byl nepříjemnější

Nyní se budou hráčky USK připravovat na Schio, se kterým se utkají o postup do Final Four. Italský celek se opírá o silnou francouzskou pivotku Isabelle Yacoubouovou a střelkyně Giorgiu Sottanaovou a Jolene Andersonovou.

„Co se týká hry, tak nám byl soupeř jedno, protože hrát můžeme s kýmkoli. Jsme ale rády, že jsme se vyhnuly Kursku kvůli náročnému cestování. Schio hraje spolu velmi dlouho, je sehrané, chytilo formu a těží z dobré nálady v týmu," popsala soupeře Hejková.

„Schio je typický evropský tým, jsou tam hlavně Italky a na bránění Yacoubouové máme Kiu Vaughnovou, která si s ní poradí. Kursk by byl nepříjemnější, protože má hvězdné Američanky, které jsou schopné samy rozhodnout," dodala Vyoralová.

Utkání závěrečného 14. kola Evropské ligy

ZVVZ USK Praha - UMMC Jekatěrinburg 52:69 (14:13, 31:35, 45:55)

Nejvíce bodů: Vaughnová 12, Xargayová 10, Palauová 9 - Taurasiová 21, Torrensová 15, Grinerová 14. Fauly: 16:16. Trestné hody: 10/6 - 9/8. Trojky: 4:5. Doskoky: 34:42.

Čtěte také: Nepovedený finiš. USK padlo ve Španělsku, body Hanušové nestačily