Svěřenkyně trenérky Natálie Hejkové obsadily v základní skupině třetí místo a čtvrtfinále začnou v úterý na hřišti Orenburgu, který skončil ve skupině B na druhé příčce. Odveta se hraje v pátek v Praze a případný třetí zápas by se konal opět v Rusku příští středu.

Tlak bude na Orenburgu

„Play off z třetího místa se nám v posledních letech daří, tak musíme doufat, že to bude i letos," připomněla trenérka Hejková, že v předchozích dvou sezonách šly Pražanky do čtvrtfinále také z třetího místa a pokaždé postoupily do Final Four. V roce 2015 dokonce Euroligu vyhrály.

„Pokusíme se připravit tak, abychom v play off uspěly. Tlak bude na Orenburgu, který bude muset první zápas vyhrát, jelikož pak jede k nám. My zas nechceme dvakrát absolvovat tu příšernou cestu k nim," dodala Hejková.

Orenburg je loňským finalistou soutěže

Právě náročné cestování do města ležícího u hranic s Kazachstánem je největším úskalím pro USK. Orenburg je sice loňským finalistou soutěže, ale v této sezoně nehraje tak dominantně jako v minulém ročníku, kdy až v úplném závěru finále s Jekatěrinburgem přišel o celkový triumf.

Chybí mu zejména klíčová postava minulé sezony DeWanna Bonnerová, která zůstala v USA. V Orenburgu už nepůsobí ani Anna Cruzová, Angelica Robinsonová či Kayla McBrideová. Místo toho se vedení klubu rozhodlo vsadit na neokoukané a mladé tváře. Novou hvězdou týmu je třiadvacetiletá švédská pivotka Amanda Zahuiová, která má průměry 14,3 bodu a 9,4 doskoku.

Do základní sestavy patří i Ouvinaová a Žediková

Mezi opory se řadí i americká rozehrávačka Tiffany Mitchellová, která v létě patřila mezi nejlepší nováčky ve WNBA, a druhá z pivotek Elizabeth Williamsová. Ta dostala ve WNBA cenu pro hráčku s nejlepším zlepšením. Do základní sestavy patří také španělská rozehrávačka Cristina Ouvinaová a Ruska Natalia Žediková.

Ve většině statistických údajích byly české mistryně v základní skupině lepší než Orenburg. Dávaly v průměru o pět bodů na utkání více, měly přesnější střelbu, více asistencí i zisků. Orenburg však měl lepší statistiky hlavně v obraně.

USK hledá střelce

To by mohl být pro USK problém, protože v závěru základní skupiny se Pražanky trápily s poklesem ofenzivní formy. „Proti Fenerbahce jsem v závěru hledala, kdo by byl schopný dát koš, a to se nepovedlo. I proti Schiu se ukázalo, že momentálně hledáme střelce. Když soupeř přitvrdil, tak jsme nedokázaly dát koš. Nepadá to z dálky a pak se soupeři dobře hraje, když je to vše natlačené pod koš," připustila Hejková. Úterní zápas v Orenburgu se bude hrát od 15:00 SEČ.