Česká tenistka v pondělí přijde o pozici deblové světové jedničky, kterou s krátkou pauzou drží od triumfu na trávě v All England Clubu. V čele žebříčku ji vystřídá spoluhráčka Sie Šu-wej, jež se na trůn vrátí skoro po šesti letech. Poslední českou vítězkou čtyřhry v Melbourne zůstává Lucie Šafářová, která uspěla před třemi lety s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Loučení s fanoušky. Petra Kvitová loňské finále v Melbourne nezopakovala, tentokrát vypadla už ve čtvrfinále
Finále letos nebude. Kvitovou ale potěšila drobná zlepšení

Třiatřicetileté Strýcové finále nevyšlo. Ani jednou ze čtyř příležitostí si neudržela servis a více než jindy chybovala na síti i při returnech. Sie Šu-wej přišla o servis dvakrát a jednoznačné finále skončilo po hodině a dvanácti minutách. Mladenovicové s Babosovou podlehly stejně hladce jako loni ve finále Turnaje mistryň.

Babosové a Mladenovicové se na Australian Open nadmíru daří. Předloni zde získaly první společný grandslamový titul a loni prohrály až ve finále.

Krejčíková je ve finále smíšené čtyřhry

Barbora Krejčíková si po roce znovu zahraje na grandslamovém Australian Open o titul ve smíšené čtyřhře. Loňská vítězka mixu s Američanem Rajeevem Ramem letos vytvořila dvojici s Chorvatem Nikolou Mektičem a v dnešním semifinále porazili za hodinu a čtvrt třetí nasazený kanadsko-finský pár Gabriela Dabrowská, Henri Kontinen 3:6, 6:3 a 10:5 v super tie-breaku.

Jiří Novák
Tragická situace v českém tenise. U mužů nám chybí základna, říká Jiří Novák

V sobotním finále se Krejčíková s Mektičem utkají s americko-britskou dvojicí Bethanie Matteková-Sandsová, Jamie Murray, loňskými vítězi US Open.

Krejčíková se může stát první hráčkou po 31 letech, která v Melbourne obhájí titul v mixu. Navázala by na svoji bývalou trenérku, před třemi lety zesnulou Janu Novotnou, která zde uspěla v letech 1988 a 1989 s Američanem Jimem Pughem.

Pátí nasazení Krejčíková a Mektič přišli v semifinále, jež se na centrkurtu Roda Lavera hrálo kvůli velkému horku pod zataženou střechou, v prvním setu o podání ve druhé hře a brejk už zpět nezískali. Velkou šanci sice měli za stavu 3:5, kdy vedli při servisu Kontinena 40:0, ale ani jeden ze čtyř brejkbolů nevyužili a úvodní sadu ztratili.

Ve druhém setu se zlepšili a hráli agresivněji na síti. Po dvojchybě Dabrowské odskočili na 5:3 a Mektič sadu dopodával. V super tie-breaku šli rychle do vedení a při mečbolu poslal Kontinenen return servisu Krejčíkové jen do sítě.

Rafael Nadal.
ATP Cup versus Davis Cup. Spojí se obě klání v jednu akci?

"Jsem super šťastná, že jsem zase ve finále. Byla to dlouhá cesta a mám radost, že jsem si zase zahrála na tomhle kurtu, kterým prošlo tolik legend. Je to splněný sen a děkuji Nikolovi, že se mnou hraje," řekla na kurtu Krejčíková, která na letošním Australian Open odehrála s dvouhrou a čtyřhrou už čtrnáctý zápas.

Krejčíková má na dosah čtvrtý grandslamový vavřín. Vedle loňského mixu vyhrála předloni s Kateřinou Siniakovou čtyřhru na Roland Garros i ve Wimbledonu.