Třiapadesátiletý Zanardi se v pátek srazil s protijedoucím nákladním vozem, poté co ztratil kontrolu nad handbikem. Utrpěl vážná zranění hlavy a obličeje, má také vážně poraněné oko. Po převozu vrtulníkem do nemocnice se podrobil tříhodinové operaci. Lékaři dosud nevědí, nakolik může mít poškozený mozek. "To bude možné zjistit, až se probudí, jestli se probudí," konstatoval v sobotu ošetřující lékař Giuseppe Oliveri.

Italský paralympionik Alex Zanardi (na snímku z 10. října 2015) na handbiku.
Zanardi je po vážné nehodě v péči lékařů. Jeho stav zůstává velmi vážný

Okolnosti nehody, která se udála nedaleko Pienzy v Toskánsku, mezitím vyšetřuje policie. Čtyřiačtyřicetiletý řidič nákladního vozu byl vyslechnut a odevzdal amatérský videozáznam, testy na drogy a alkohol podle jeho právníka byly negativní. Listu La Reppublica řidič popsal, že viděl cyklistu na handbiku vybočit a spadnout. S pokusem vyhnout se neuspěl, alespoň ale odvrátil čelní náraz a Zanardi se s vozem střetl bočně.

Havárie se stala při štafetovém závodě, který organizoval Zanardim založený sportovní klub Obiettivo 3, jízda ale nebyla oficiálně nahlášena a konala se za plného provozu. Starosta Pienzy Manolo Garosi řekl místním médiím, že o akci nevěděl.

Jezdec stáje Ferrari Charles Leclerc z Monaka v čele pelotonu jezdců na VC Singapuru formule 1
Formule 1 přišla o další tři závody. Piloti se letos stupňů vítězů nedočkají