Také sjízdnost ovšem dokázala šoféry pořádně potrápit. Policisté po ránu zaznamenali zvýšený počet nehod. Naštěstí bez vážných následků; většinou šlo o „ťukance" s pomačkanými plechy, které se obešly bez zranění.

Nehody dvou vozů omezovaly provoz na Vršovické 

Některé ale blokovaly provoz: přímo v hlavním městě třeba havárie osobního auta na mostě Barikádníků ve směru na Letňany či střet dvou osobních aut v Čechově ulici.

Srážka dvou osobních aut blokovala křižovatku ulic Jeremiášova a Radlická, bouračka dodávky s osobním autem zase křižovatku Kbelské s Poděbradskou. Nehody dvou osobních aut omezovaly provoz třeba ve frekventovaných ulicích Vršovická či Vysočanská.

Provoz komplikovaly sníh i zledovatělé vozovky 

Podobně jako ve středu byli policisté ráno a během dopoledne voláni k vyššímu počtu nehod než obvykle nejen v metropoli, ale i v jejím okolí. I středočeské havárie se podle informací Jakuba Vinčálka ze středočeského policejního ředitelství naštěstí obešly bez vážnějších úrazů. Problémy se na zasněžených silnicích již „tradičně" nevyhnuly v ranní dopravní špičce příjezdům do metropole – a to včetně dálnic.

Opatrně jedoucí řidiči kamionů přispěli k vytvoření kolony na příjezdu od Benešova k dálnici D1 za Senohraby, na Praze-východ komplikovaly sníh a zledovatělé vozovky také třeba ve směru od Říčan nebo přes Úvaly; severně od metropole zase přibrzdila provoz bouračka u Zdib… Některé vedlejší silnice na Kolínsku a Kutnohorsku zůstaly neprůjezdné již od středy.

Hasiči se předem připravili 

Na velmi kluzký povrch si za úsvitu stěžovali řidiči i na dálnicích – zvláště na D10 i D1 (kde motoristé kolem osmé lamentovali i kvůli souběžné jízdě dvou sypačů vedle sebe); kluzko bylo i na Pražském okruhu. I tam se bouralo: ve směru jízdy k letišti před šestou hodinou havarovalo osobní auto asi tři čtvrtě kilometru před odbočkou na Řepy; naštěstí bez zranění. Nikomu se nic nestalo ani po půl sedmé, kdy další osobní auto havarovalo na D0 ve směru jízdy k D1 asi 300 za sjezdem na Plzeň.

Že na silnicích budou kvůli nočnímu sněžení problémy, meteorologové ohlašovali s předstihem – a hasiči se předem připravili na to, že jejich pomoc může být potřebná u většího počtu nehod.

Vozidla budou zasahovat ve Středočeském kraji

Už ve středu přesouvali do středních Čech techniku ze základny záchranného útvaru ve Zbirohu na Rokycansku, sdělil Deníku Jaroslav Gabriel z centrály středočeských hasičů. „Jedná se o čtyřnápravový vyprošťovací automobil na podvozku Tatra 815 a také nákladní automobil s radlicí," uvedl s tím, že tahle vozidla byla převezena na hasičskou stanici v Mladé Boleslavi.

Ta nebyla vybrána náhodou, ale takticky; z hlediska dostupnosti. „V případě potřeby budou zasahovat ve Středočeském a Libereckém kraji," řekl Gabriel o zbirožských vozidlech již ve středu. A na jeho slova došlo hned vzápětí.

Nikomu se nic nestalo 

Na dálnici D10 u Mladé Boleslavi přinesla ve čtvrtek vážné komplikace dopolední nehoda rumunského kamionu, jehož řidič dostal smyk – a po nárazu do svodidel se souprava vzpříčila na 36. kilometru, kde částečně zablokovala průjezd.

Nikomu se nic nestalo, uvedl v souvislosti s touto nehodou policista Vinčálek. Hodinu před polednem pak byla dálnice zcela uzavřena kvůli vyprošťování.

Kamion byl odtažen 

Právě do něj se zapojily i posily ze Zbirohu. „Za pomoci vyprošťovacího automobilu byl kamion odtažen na přilehlou čerpací stanici. Technika poté přejela k nehodě dalšího nákladního automobilu na stejném kilometru v opačném směru, kde došlo k proražení palivové nádrže a úniku přibližně 500 litrů nafty," uvedl Gabriel. „Zbytek byl jímán a přečerpáván. Po vyprázdnění palivové nádrže byl kamion vyproštěn a odtažen," přiblížil zásah hasičů.

Dálnice D10 však nebyla prvním místem zásahu zapůjčených zbirožských siláků. Už po středečním příjezdu tato technika společně s jednotkou z Mladé Boleslavi vyjela na pomezí Středočeského a Libereckého kraje k nehodě dvou nákladních automobilů na velmi špatně sjízdné vozovce mezi Dolní Krupou a Ralskem. V noci na čtvrtek pak následoval zásah přímo na Mladoboleslavsku, když se v Dobrovici převrátil na bok tahač s návešem.

Čtěte také: Počasí udeřilo: silnice postihl bílý kolaps