Betonová lávka od Trojského zámku na Císařský ostrov se zřítila kolem 13.30. „Část lávky se zřítila, částečně hrozí pádem," řekl mluvčí hasičů Martin Kavka pro České noviny. 

Při pádu lávky se zranili čtyři lidé. Šedesátiletý muž a o tři roky mladší žena utrpěli mnohačetná poranění. Muže uvedli záchranáři do umělého spánku a napojili ho na plicní ventilaci.

Dva mladší muži jsou zraněni lehce. Jednomu nehoda způsobila poranění končetin a druhému pohmožděniny zad. Byli ošetřeni a převezeni do pražských nemocnic. Hasiči požádali o zastavení lodní dopravy. 

Pražští záchranáři otevřeli novou výjezdovou základnu v Ruzyni.
Pražští záchranáři otevřeli novou výjezdovou základnu v Ruzyni

Z bezpečnostních důvodů  městská policie ohradila páskami oba konce lávky. Na místě zůstala jen část hasičských i policejních aut, v řece už záchranné práce nepokračují. Předtím Vltavu prohledávali lidé v neoprenech, na břehu byli také služební psi a na vodě hasičský člun. S pátráním po případných dalších zraněných pomáhali i kanoisté z nedalekého oddílu.

Kluziště na Letenské pláni.
V Praze se bude bruslit až do února

Na místo neštěstí dorazil odpoledne i starosta městské části Praha 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL). „Budeme žádat co nejrychlejší nahrazení novou, architektonickou soutěží vybranou lávkou," uvedl na facebooku Jan Čižinský.

„Dnešní pád Trojské lávky v Praze je smutným faktem a především doufám, že se zranění rychle uzdraví. Obratem žádám mimořádné jednání dozorčí rady za účasti pracovníků zodpovědných za mosty a lávky.  Současně je nutné rychlé připravit zajištění náhradní dopravy na velmi vytížené spojnici uvnitř Prahy, proto je nutné ihned pro jarní sezónu připravit přívoz,“ řekl zástupce starosty a pražský zastupitel Ondřej Mirovský. 

Kdo za nehodu může?

„Budeme zkoumat příčiny a pak zaujmeme stanovisko“ prohlásila na místě události primátorka Adriana Krnáčová. Zároveň uvedla, že si neumí vysvětlit jak mohlo ke zřícení lávky dojít. Počátkem listopadu totiž proběhla její kontrola a na riziko neupozornila.

Zřícenou lávku, kterou využívali například lidé mířící do pražské zoologické zahrady, by měl nahradit podle poradce primátorky Martina Vodičky nejprve provizorní most. Podle České televize stavba může trvat týdny i měsíce. V nejbližších dnech se podle Vodičky počítá také s přívozem. Řekl to po sobotním mimořádném jednání.

Jak připomíná Český rozhlas s odkazem na loňskou zprávu Technické správy komunikace (TSK), která má pražské mosty na starosti, lávka byla v dubnu loňského roku ohodnocena pátým stupněm ze sedmi, což znamená špatný stav. A to především kvůli korozi nosných prvků. Její stav se navíc stále zhoršoval.

Problémy však mají i další stavby. Podle serveru irozhlas.cz je v podobně hrozném stavu i Libeňský, Hlávkův či dokonce Barrandovský most.

Piráti viní Technickou správu komunikací 

Primátorka Krnáčová proto žádá co nejrychlejší prošetření události a zároveň detailní prověření i ostatních lávek a mostních konstrukcí v hlavním městě.

Pražští Piráti podle Českých novin v tiskové zprávě uvedli, že TSK o špatné stavu lávky věděla už od roku 2009. Odkazují na materiál, který loni v dubnu schvalovali pražští radní. Podle Pirátů TSK péči o mosty dlouhodobě zanedbává. 

Ilustrační foto.
Českobrodská se na jaře uzavře. Na řidiče čekají velké komplikace

Visutá lávka přes Vltavu, která sloužila výhradně pro pěší a cyklisty, spojovala pražskou čtvrť Troja s Císařským ostrovem od července 1984. Stavbu lávky projektoval profesor Jiří Stráský, jeden z nejvýznamnějších českých autorů mostních konstrukcí. 

Hasiči prohledali řeku v dálce 500 metrů