Pokud nikdo nepřijde k úrazu, škoda na autě nepřevyšuje sto tisíc korun a není poničen další majetek, volat policii není nutné. Nicméně i u takových bouraček policisté asistují – třeba když se účastníci střetu nedohodnou, kdo je viník. V poslední době se navíc stále častěji stává, že podobné bouračky jsou nahlašovány dodatečně. Na místě střetu se vše odehrává jak má, následně ale viník hodí své povinnosti za hlavu. „Nejprve je zdvořilý, hodný, omlouvá se a slibuje, že nehodu hned oznámí pojišťovně – ale neudělá to. Druhý řidič ji pak přichází nahlásit dodatečně," konstatoval Švrčula.

Přesnými čísly naopak disponují policejní statistky v případě havárií, které skončily těmi nezávažnějšími následky. Za prvních 10 měsíců roku v Praze při bouračkách zemřelo 26 lidí. Proti loňsku, kdy byl počet obětí rekordně nízký, o tři víc. Co je ale varující, ba přímo burcující: víc než polovinu obětí tvoří pěší účastníci silničního provozu. A počet mrtvých chodců se proti loňsku zvýšil o pět!

Podle slov policisty Jana Straky zabila osm lidí srážka s osobním autem, pět mrtvých mají na svědomí střety s tramvají a dva lidé zemřeli pod koly nákladních aut. „Dále pět řidičů osobních aut podlehlo zranění po nárazu do pevné překážky nebo vozidla, čtyři lidé nepřežili srážku osobního auta a motocyklu a při nehodách nákladních aut vyhasly zva životy: jednoho spolujezdce a jednoho řidiče," vyčíslil Straka. Podle informací Deníku byla jedna smrt úmyslnou sebevraždou – na jaře mladík za volantem Fordu Fiesta najel v plné rychlosti do brány ctěnického zámku – Straka ale nemá informace, že by úmysl figuroval i u dalších případů.

Jedna oběť padá na vrub nehody, k níž došlo pod vlivem alkoholu. Havárií, jejichž účastník – ať už šofér (což bylo ve více než polovině případů), nebo chodec – měl upito, eviduje pražská policie 387 – což je podle Zuzany Pidrmanové ve srovnání s loňským rokem o 11 méně. „V 16 případech hrály prim drogy," doplnila Pidrmanová.

Velkým problémem je podle jejích slov také ujíždění z místa nehody. V průměru se takových případů stane devět denně. Devět hříšníků den co den! Za prvních 10 měsíců roku to bylo 2601 bouraček. Což představuje 17,1 procenta všech nehod, které šetřili pražští policisté. Obzvlášť časté je to v případě poškození zaparkovaných aut, kdy viník zmizí, aniž by zanechal pověstný lísteček za stěračem. A v těchto případech lze pachatele vypátrat jen stěží. Pokud místo nesleduje bezpečnostní kamera nebo se nepřihlásí svědci, je naděje mizivá… „Statistiku řidičů, které se podařilo dohledat, nevedeme – nejsem ale optimista, že by to číslo bylo vysoké," konstatoval Straka.