"Na stavbě bylo v době nehody 45 lidí, na sto procent už tam nikdo není zasypaný. Kdo nese za neštěstí zodpovědnost, ukáže vyšetřování. My se jeho výsledkům podřídíme. Do konce týdne nám policie předá stavbu a my s projektantem stanovíme postup odklízení," sdělil Kostiha.

Dvě patra se zřítila v úterý dopoledne. Hasiči krátce po zřícení části budovy našli pod troskami dva lidi, třetí zraněný člověk vyprostit nepotřeboval. Všichni tři dělníci, kteří byli cizinci, skončili v nemocnici. Dva se středně těžkými zraněními, stav jednoho z nich byl velmi vážný. Záchranná služba ho v umělém spánku převezla do Ústřední vojenské nemocnice.

Zásah složek IZS při zřícení stropu v Mikulandské ulici.
V centru Prahy se zřítil strop a zranil dělníky. Hasiči ukončili záchranné práce

Záchranné práce včera pokračovaly až zhruba do 22.30, kdy za pomoci těžké techniky hasiči "odsáli" většinu zeminy a po dalším prohledání bylo možné potvrdit, že se ve zřícené budově nikdo další nenachází. Od středečního rána pak byli na místě policisté, kteří se pokoušejí zjistit příčinu pádu a případně určit viníka. Městští strážníci hlídali na místě přes noc, aby se na místo nehody nedostal nikdo nepovolaný.

Mikulandská ulice je stále uzavřena a lidé, kteří tam bydlí či pracují, mohou vstoupit jen za doprovodu policistů. K ohledání místa nehody byl použit také policejní dron. S kriminalisty spolupracuje také soudní znalec.

Podle Kostihy by ve čtyřpatrovém domě s vnitřním dvorem měla být doplněna dvě podzemní podlaží. "Pětipatrová dvorní vestavba a západní trakt by měly být zvýšeny o jedno podlaží. V suterénu křídla do Mikulandské ulice budou zachovány historické sklepy. S rekonstrukcí jsme začali letos 19. března, předpokládané dokončení mělo být 19. dubna 2019. To, zda bude možné termín dodržet, nedokážeme v tuto chvíli předjímat," dodal pro České noviny Kostiha.

Sací bagr k odstranění suti.
Zřícenou budovu řeší policie i soudní znalec. Zavalení dělníci byli cizinci