A rovněž strážníků, vojáků, báňských záchranářů, lidí z dopravního podniku či třeba ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Celkem se má do zásahů zapojit 625 účastníků nejen z Prahy, ale i Středočeské­ho kraje.

Na Andělu podle scénáře zaútočí teroristé, kteří na nástupišti rozbijí láhev s nebezpečnou chemikálií – načež lidé padající k zemi na peronu i ve vlakové soupravě způsobí paniku. Zvládat následky chemického útoku bude nutno i v nemocnicích, kam zasažené osoby zamíří a kde hasiči postaví dekontaminační linky – například do Thomayerovy nemocnice v Krči pojede tým až z Mělníka.

„Nic neprověří teorii napsanou na papíře tak, jako samotná praxe," vysvětlil velitel cvičení Oldřich Klegr, proč je podobný zásah třeba nejen naplánovat, ale i vyzkoušet v reálném prostředí – a hlavně prověřit vzájemnou součinnost jednotlivých složek záchranného systému.

Cvičení podobně mamutího rozsahu se v metru naposledy konalo v roce 2005. Bylo to ve stanici Náměstí Republiky a námět tehdy představovala bomba ve vagonu, připomněl ředitel pražských hasičů Jaromír Pešek.