„Reagujeme tak na aktuální dopravně bezpečnostní situaci a aktivní činností tak chceme přispět k pozitivnímu ovlivnění vývoje dopravní nehodovosti," konstatoval.

Plyne z toho, že se policisté nechystají číhat na provinilé šoféry někde za bukem, aby je nachytali při nepravostech a pak zkasírovali. Právě naopak: budou u silnic vidět, aby už přítomnost uniforem upozorňovala řidiče na nutnost dodržování pravidel; zmiňované nepravosti tedy policie nechce odhalovat a trestat, ale raději jim předcházet. Což však rozhodně neznamená, že zjištěné prohřešky vyřeší pouhé napomenutí či domluva.

Co budou policisté sledovat? Nejenom rychlost, ale prakticky vše, co na silnicích přináší největší rizika. „Hlídky se zaměří zejména na způsob jízdy, nesprávné předjíždění, dodržování stanovené rychlosti a pravidel na železničních přejezdech. Dále budeme kontrolovat používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí a technický stav motorových vozidel," vyjmenoval Bocán.

S větším počtem hlídek se motoristé setkají především na nejfrekventova­nějších komunikacích; na dálnicích a silnicích první třídy. Zvláště v turistických oblastech a v regionech více zatížených dopravou lze ale potkávat hlídky i na silnicích nižších tříd.