Ta se stala dějištěm rekonstrukce nehody vlivného lobbisty Romana Janouška, který před třemi měsíci právě zde v opilosti srazil autem a vážně zranil 51letou cizinku z Vietnamu podnikající v naší zemi. Řidičku jiného auta, která s ním chtěla řešit předchozí drobnou dopravní nehodu. Janoušek totiž předtím lehce zezadu ťukl do jejího volva.Je obviněn z úmyslného způsobení těžké újmy na zdraví a také z ohrožení pod vlivem návykové látky. Pokud by mu byla vina prokázána před soudem, mohl by skončit ve vězení až na tři až deset let, v krajním případě i na dvanáct roků. Janoušek se ale domáhá změny právní kvalifikace. Tvrdí, že se skutku nedopustil úmyslně, ale z nedbalosti. Ženy, která se jeho auto stojícímu před červeně svítícím semaforem postavila do cesty, si prý nevšiml. Pokud by se to prokázalo, hrozil by mu trest podstatně mírnější.

Vyšetřovatelé policie z Hradce Králové (ta pražská nedokázala policejního prezidenta Petra Lessyho přesvědčit, že by zvládla objektivně prošetřit okolnosti nehody muže majícího v hlavním městě velké slovo) kladou sami sobě, svědkům, přizvaným znalcům i zraněné cizince jednu stěžejní otázku. Jak se nehoda doopravdy udála – a mohl skutečně Janoušek ženu přehlédnout, jak tvrdil ve své výpovědi?

Právě k hledání odpovědí měly přispět prověrky výpovědí přímo na místě střetu, kam policisté přivezli i Janouškův SUV vůz značky Porsche, na jehož přední části jsou stále zřetelně patrné stopy po střetu. Dvě desítky aktérů nejenom popojížděly s auty, policisté vše proměřovali, zakreslovali, fotografovali a také dokumentovali videokamerami. Postupně na místě vystřídalo osm svědků, kteří kriminalistům a znalcům z oboru silniční dopravy, biomechaniky i soudního lékařství podrobně popisovali, co se svých stanovišť přesně viděli, a odpovídali na jejich otázky. Vše se názorně předvádělo buď za pomoci figuríny, nebo za přispění figurantky drobné postavy. Nedělní dopoledne pak patří vyšetřovacímu pokusu, vycházejícímu ze sobotních výpovědí.

Sám Janoušek se ale na místě neobjevil. Podle slov advokáta Víta Širokého se rozhodl využít svého práva nezúčastnit se vyšetřovacího úkonu. Na místě ho zastupoval právě jeho obhájce. To, že předpokládaný viník nehody požádal, aby se rekonstrukce konala bez jeho účasti, vlastně ani příliš nepřekvapí. V okolí předem ohlášené rekonstrukce to totiž chvílemi nevypadalo jako na policejní akci, ale spíš jako na srazu pražských žurnalistů. Nouze nebyla ani o zvědavce, kteří v okolí bydlí či pracují. Zvlášť mezi místními usedlíky se v sobotu občas objevily emoce. Lidé nesli s nelibostí, že policisté omezují jejich pohyb, a často také poukazovali na náklady, které takto podrobné vyšetřování s sebou nese.

Původní záměr policistů byl, aby se svědkové s novináři nedostali do kontaktu, nemohli být ovlivněni ničím jiným než otázkami vyšetřovatelů a média také neměla možnost sledovat přesný postup při takzvané prověrce výpovědí. To se ale plně nepodařilo. Ačkoli policisté zahradili páskou přístup do okolí v dostatečné vzdálenosti, bylo podrobnosti možno sledovat z lávky nad místem rekonstrukce. Zdálo se tudíž, že alespoň výpovědi prvních slyšených svědků Janouškovu tvrzení „neviděl" zrovna za pravdu nedávaly.

„Co výpověď, to originál," zhodnotil Široký informace, které zazněly během rekonstrukce. Mínil tím, že každý ze slyšených svědků viděl okolnosti nehody ze svého úhlu pohledu poněkud odlišně a událost si pamatuje trochu jinak. Celkově však prý prověrky výpovědí přímo na místě nepřinesly žádné překvapení – všichni svědci setrvali na tom, co vypovídali již v minulosti.

Janouškem sražená cizinka se na místě objevila až večer jako poslední, osmá svědkyně v pořadí. S novináři se odmítla bavit jak o nehodě, tak o tom, jak je na tom zdravotně; stále ale chodí o berlích, ačkoli zranění utrpěla již 23. března.

Zmatky, napětí a skřípění zubů

Přestože magistrát i pražští policisté akci ohlásili s předstihem a je vyznačena objížďka, vlastní rekonstrukci předcházelo napětí a skřípění zubů. Zmatky se objevily po zahrazení průjezdu hodinu před polednem. Policie uzavřela silnici pro veškerý provoz, přestože původně oznámila, že autobusy městské hromadné dopravy budou moci místem obousměrně projíždět – pouze s omezením týkajícím se zastávek. Tuhle informaci měli i řidiči; policisté ale trvali na svém. Cestující s nadávkami vystupovali a mířili k metru pěšky, zatímco pět autobusů se nahromadilo v koloně před místem uzavírky. Nakonec je uzavřeným úsekem „protáhl" servisní vůz dopravního podniku – načež policie provoz autobusů obnovila. Platilo tedy původní oznámení: autobusy MHD projely, pouze měly posunuté zastávky.