Životně důležitá dopravní tepna pražská Jižní spojka v úterý večer totálně zkolabovala. Ucpal ji havarovaný polský kamion. Následky nehody odstraňovaly desítky hasičů a policistů téměř dvacet hodin.

Na vině mohutného dopravního kolapsu je s velkou pravděpodobností řidič polské cisterny. Podle policistů se myší dírou řítil příliš vysokou rychlostí, nezvládl levotočivou zatáčku a mnohatunový kolos převrátil na bok. Utrpěl lehčí zranění stejně jako spolujezdec, jeho desetiletý syn.

Havárie v takzvané myší díře přinesla neočekávaně dlouhé komplikace. Asi osm tun vážící cisterna uvízla pod viaduktem tak nešťastně, že její odstraňování trvalo téměř dvacet hodin. Práce začaly už v úterý večer krátce poté, co k havárii došlo.

Odčerpat obsah

„Největší problém je dostat cisternu zpět na kola. Hrozí její roztržení. Těžký jeřáb pod viadukt nedostaneme. Musíme přečerpat veškerý náklad do náhradní cisterny,“ prozradil ve středudopoledne jeden ze zasahujících hasičů a nemýlil se. Pokud by náklad, tedy malinový sirup, vytekl na vozovku, vznikla by mnohamilionová škoda.

Cisternu zpět na kola dostali s vypětím sil až kolem včerejší patnácté hodiny a odtáhli ji na odstavné parkoviště. Od té doby se doprava vrátila zpět pod viadukt a situace se začala pozvolna dostávat do normálu.

"Magistrát hl. m. Prahy děkuje řidičům za pochopení nutného dopravního opatření souvisejícího s nehodou kamionu na této frekventované komunikaci," omluvil se všem řidičům za těžkosti, které havárie způsobila, mluvčí magistrátu hlavního města Jiří Wolf.

Opravdu ostrá špička

Nejkrutější okamžiky prožili řidiči v ranní a dopolední dopravní špičce. Výjezd z Prahy na Plzeň byl možný jen po objízdných trasách. Kamionovou dopravu policisté stáhli z Jižní spojky na Strakonickou ulici a vedli ji přes ulicí Nádražní a U Lihovaru. Smíchov se tak ocitl v obležení těžkotonážních nákladních aut. Do města se tak vrátil smog, prach a hluk.

„Je to příšerné, ale musíme to vydržet. Všichni se tu modlíme za dokončení okruhu aby se už podobná situace neopakovala,“ podotknul dopoledne notně rozlazený obyvatel Smíchova Rudolf Hájek.

Auta se rozlila do okolí

Situaci na Smíchově vedle hlučících a silně zapáchajících nákladních aut nepřidala ani osobní doprava. Od včerejší desáté hodiny dopolední bylo místo havárie, tak zvaná myší díra, tedy viadukt pod Barrandovským mostem, neprodyšně uzavřeno veškeré dopravě. Řidiči se museli vydat po náhradních komunikacích. Podle mluvčí pražské policie Evy Miklíkové využívali hlavně Radlickou a Plzeňskou ulici. Také Strahovský tunel a Mrázovka zažily neobvyklý nápor dopravy.

„Už dvě hodiny stojím v koloně a zmeškal jsem obchodní schůzku. Jeden převrácený kamion dokáže paralyzovat celou pražskou dopravu. Opravdu neuvěřitelné,“ postěžoval si Deníku rozčilený Pavel Petrovič, obchodní cestující z Brna, který uvízl v koloně před sjezdem na Plzeňskou ulici.

„Celé dopoledne a také část odpoledne, zhruba do šestnácté hodiny se na Jižní spojce kvůli převrácené polské cisterně se sirupem tvořili několikakilometrové kolony. Provoz ve směru na Barrandov se pohyboval mezi stupni 4 až 5,“ dokreslil nepříznivou situaci dispečer Ústředního automotoklubu.

V druhém směru hořelo

Nepojízdný polský kamion nebyl jedinou překážkou na Jižní spojce. V opačném směru v ulici K Barrandovu začal před osmou hodinou ráno hořet další nákladní vůz.

„Došlo zde k menšímu požáru nákladního vozu. Jeho řidič ho sám uhasil a nyní čeká na odtah,“ řekl vyšetřovatel pražských hasičů.

Pražské domino

Zácpy vyvolaly dominový efekt po celé Praze. Problémy pociťovali řidiči i v Průmyslové, Chodovské či Spořilovské ulici.

Vrásky na čele šoférů včera vyvolávala i uzavírka Veletržní ulice. Dopoledne „stál“ letenský tunel a dlouhé kolony zastavily dopravu i na Nábřeží Kapitána Jaroše. Problémy byly i ve Wilsonově, Legerově, Resslově či Anglické.