Před nezvládnutým popíjením nebo užíváním narkotik za současných mrazů pražští záchranáři varují – smrt totiž může kvůli chladu přijít i za situace, kdy by se jinak dotyčný pouze prospal. A ne každý má takové štěstí jako muž středního věku, jemuž sanitka jela na pomoc do Školské ulice v centru metropole dvě hodiny před zásahem na Zličíně. Ležet na chodníku ho našla hlídka strážníků, která přivolala zdravotníky. Těm probuzený muž přiznal, že je pod vlivem drog.

Během první víkendové noci zasahovali zdravotníci v ulicích hlavního města ještě u dalších třech případů podchlazení – a i na dalších mělo podíl zastření vědomí v důsledku popíjení nebo konzumace drog.

Jednomu muži ve věku 65 let již nebylo možno pomoci. Umrzl. Jeho tělo bylo nalezeno v karavanu v Trávníčkově ulice ve Stodůlkách krátce po páteční 20. hodině. Skoro jako před kopírák se tak zopakoval případ ze čtvrtka, kdy byl ve Špirkově ulici nalezen v obytném voze nalezen 62letý muž, který podlehl podchlazení. Tehdy šlo od počátku roku v Praze o již pátou oběť mrazů. A byl to smutný den, který přinesl nález hned tří obětí chladu. Už v noci byl pod Barrandovským mostem nalezen bez známek života asi 50letý bezdomovec. Poněkud výjimečný případ pak řešili záchranáři před polednem, kdy byli přivoláni k oběti mrazu do Podolí. Dvaačtyřicetiletý muž se vydatně posilnil alkoholem – a v parku u ulice Na Hřebenech spáchal sebevraždu umrznutím.

Od začátku zimy, tedy od poloviny října, podlehlo v Praze chladu již 14 osob; většinou jde o muže. Počty těch, které sanitky převážely kvůli podchlazení do nemocnic, se šplhají do desítek.