„Koukal jsem na to přímo z okna," řekl Deníku svědek, který v místě incidentu bydlí. „Do toho samého auta napral třeba dvakrát nebo třikrát; když se mu zdálo, že je málo poničené, couvl a najel znovu," konstatoval. A prý se řidič nerozpakoval ani ohrožovat chodce! Včetně muže doprovázejícího děti!! Naštěstí se nikomu nic nestalo.

Milionová škoda

Vznikla ovšem značná hmotná škoda šplhající se do milionů; přesně vyčíslena zatím nebyla. Má se tak stát v rámci šetření, které vede Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ta zkoumá trestné činy spáchané policisty a příslušníky dalších ozbrojených složek. Převzetí případu ve středu potvrdila mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Na detektivech inspekce bude zjistit, co vlastně řidič zamýšlel. Snažil se neúspěšně projet a jeho manévry byly jen zoufalou snahou dostat se z místa? Ničil snad auta záměrně v rámci jakési osobní msty okolnímu světu, jak o tom hovoří svědci? A uvědomoval si vůbec, co dělá?

Kvůli konkrétnímu stanovení součtu způsobených škod je nejprve třeba kontaktovat majitele všech poničených aut. Během úterka se jich dopravním policistům podařilo sehnat 21, uvedla ve středu mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. S dodatkem, že již v této souvislosti prozatímní součet škod převýšil dva miliony korun. „Bude to daleko víc," řekl Deníku i zmiňovaný svědek. „Mně naštěstí vzal jen trochu nárazník – ale ten přede mnou byl na šrot. Myslím, že tak polovička aut je na odpis," odhadoval.

Jedním dechem zmínil muže ze sousedství, který si nové auto koupil sotva před půl rokem – a teď: celý zadek pryč, krčil svědek rameny. Komplikací navíc může být, že bourající jeep neměl platné povinné ručení; to skončilo 4. února. V takových případech pak lidé žádající uhrazení způsobené škody musejí jednat Českou kanceláří pojistitelů. Ta následně peníze požaduje po viníkovi.

Policista v cele

Řidičem byl 46letý policista, potvrdila Zoulová. Média s nehodou od počátku spojovala Karla Kadlece, který se před rokem, kdy působil jako lektor Policejní akademie ČR (tedy člověk podílející na výchově policistů), „proslavil" dopravní nehodou, kterou pod vlivem alkoholu způsobil v Nuslích. Řídil tehdy stejný vůz.

Po lékařském vyšetření a provedení nezbytných procesních úkonů trestního řízení putoval podle Zoulové do policejní cely. Že se o pplk. Kadlece skutečně jedná, ve středu odpoledne potvrdila ředitelka tiskového odboru ministerstva vnitra Lucie Nováková.

Zatímco loni v březnu tento policista nadýchal na místě nehody a následně odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem krve, tentokrát se poté, kdy byl ještě za volantem ujíždějícího jeepu s očesaným předkem zadržen v nedaleké Máchově ulici, dechovou zkoušku odmítl. Nakonec přece jen vyhověl – ovšem s odstupem.

Muž, kvůli němuž se mění kompetenceVýznamný představitel pedagogického sboru Policejní akademie ČR Karel Kadlec ještě dlouho po loňské jarní nehodě s alkoholem nebyl nijak postižen. Ředitelka odboru tisku ministerstva vnitra Lucie Nováková ve středu připomněla, že právě kvůli němu se dokonce měnily kompetence.

„Ministr vnitra jako nejvyšší služební funkcionář policistů převedl kompetence nad policisty akademie zpět na sebe loni v září – a to z důvodu nečinnosti rektora, který i přes závažné podezření pana Kadlece ze spáchání trestného činu, kdy se pokoušel utéci od nehody spáchané s největší pravděpodobností pod vlivem alkoholu, nechával tohoto policistu nadále na akademii působit," uvedla Nováková.

Chovanec chce nyní postupovat rázně. Pokud obdrží usnesení o zahájení trestního stíhání, dostane Kadlec padáka; bude propuštěn ze služebního poměru bez práva na získání výsluhy. Šlo by o důsledek porušení služebního slibu tím, že se dotyčný dopustil zavrženíhodného jednání, které má znaky trestného činu a je způsobilé ohrozit dobrou pověst bezpečnostního sboru, vysvětlila Nováková.

Dva trestné činy?

„Muž působil velmi zmateně a při následné kontrole odmítl provedení orientační dechové zkoušky. Policistům rovněž odmítl předložit řidičský průkaz," konstatovala Zoulová. „Souhlasil však s převozem na lékařské vyšetření spojené s odběrem krve. Ve zdravotnickém zařízení se nakonec podrobil i zmíněné orientační dechové zkoušce, která ukázala hodnotu přesahující 1 promile," přiblížila vývoj událostí.

Protože nadýchal hodnotu 1,04, byla již překročena jednopromilová hranice mezi jednáním posuzovaným jako přestupek a trestným činem ohrožení pod vlivem návykové látky. Pokud případ skončí u soudu, zřejmě se řidič bude zpovídat také z přečinu poškození cizí věci, naznačila Zoulová z pražského policejního ředitelství.

Podle středečního vyjádření Hany Malé z tiskového odboru ministerstva vnitra zatím generální inspekce zahájila úkony trestního řízení kvůli ohrožení pod vlivem návykové látky. „V tuto chvíli nelze vyloučit, že se pachatel dopustil také dalších trestných činů. To bude zřejmé až po stanovení výše škody a vyhodnocení všech videozáznamů," sdělila Deníku Malá.

To, v jakých souvislostech a zda vůbec se případ nakonec bude všestranně probírat a propírat v jednací síni, nicméně závisí nejenom na závěrech šetření. Podstatný vliv zřejmě také bude mít vyjádření znalců z oboru zdravotnictví, odvětví psychiatrie.

V místě události už nicméně Deník zaslechl hlasy: z toho se vyklube takzvaná patická opilost – když řidič řekne, že se vznášel jako v mrákotách a pamatuje si jen útržky – a s tím spojená beztrestnost. Nebo to prý bude „nepříčetnost", aby se s tím svezla beztrestnost i v předchozím případě, prokazují místní znalost souvislostí kauzy, jíž je – bez přehánění – plný internet.

Kaňka na pověsti

Aktuální věc bourajícího policisty zavání aférou vážně poškozující jméno Policie ČR. To si zjevně uvědomuje ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). A na twitteru ve středu napsal, že tomuto policejnímu důstojníkovi hrozí vyhazov bez výsluh. Podrobněji to za ministerstvo rozvedla ředitelka tiskového odboru Lucie Nováková.

„Už na podzim loňského roku jsem postavil pana Kadlece mimo službu, a to až do vyšetření podezření, že už v roce 2015 spáchal nehodu pod vlivem alkoholu. Pokud nám GIBS potvrdí aktuální podezření o dalším excesu, okamžitě tohoto člověka propustím z policejního sboru," tlumočila Chovancova slova.

„Takovéto chování nemá ve společnosti místo a není možné, aby někdo tímto způsobem ohrožoval životy a majetek občanů, a kazil tak pověst slušných policistů," vzkazuje Chovanec národu.

Jako přestupek bouračka neprošlaLoni 10. března vzbudila pozornost zdánlivě drobná nehoda, k níž došlo dopoledne na náměstí Bratří Synků v pražských Nuslích. Řidič jeepu, kterým byl vysoký důstojník Karel Kadlec z Policejní akademie ČR, nedobrzdil před přechodem a narazil do zadní části auta, jehož řidička dávala přednost chodcům na zebře. Pak ještě ve snaze odjet nacouval do auta asistenční služby. Posléze vysvětloval, že pospíchal do školy, a tak se snažil s řidičkou rychle na místě domluvit na řešení nehody a nechtěl být zdržován.

Přivolání policejní hlídky, na čemž řidička nabouraného auta trvala, odmítal jako nepotřebné.
Sám prý byl překvapen, když policistům nadýchal 1,45 promile (ovšem tento výsledek byl následně u soudu zpochybňován). Vysvětloval to pak tím, že předchozího večera vypil dvě piva, načež si v noci, kdy nemohl spát, dal tři nebo čtyři panáky; byl ovšem přesvědčen, že za volant usedá už s čistou hlavou.

Po převozu k lékařskému vyšetření odmítl odběr krve i moči, stejně jako další spolupráci. Vysvětloval pak, že ho lékař urazil svým komentářem, když se měl v rámci testování podle lékařových pokynů dotknout prstem špičky nosu – přičemž si popletl pravou ruku s levou.

Dlouho se po nehodě zdálo, že se nic neděje. Až v listopadu postavil ministr vnitra Kadlece mimo službu; lektor vychovávající policisty, který je specialistou na střeleckou přípravu, byl také (ovšem rovněž se značným odstupem) odvolán z funkce vedoucího katedry na Policejní akademii ČR. Letos 18. ledna se věcí zabýval Obvodní soud pro Prahu 2 (do jehož kompetence spadají všechny trestné činy v dopravě na celém území hlavního města).

Verdikt byl překvapivý: trest nepadl; spáchán prý nebyl trestný čin, ale jen přestupek, který v případě policisty má jako kázeňské provinění projednat ministr vnitra.
S tím ovšem nesouhlasil pražský městský soud, který vyhověl stížnosti státního zástupce Ladislava Stahla a případ vrátil zpátky na obvod k novému projednání a rozhodnutí. Verdikt by mohl padnout 3. května.

Shodou okolností (nebo se snad o žádnou náhodu nejednalo?) se jednání původně mělo konat zrovna v úterý, kdy řidič na Vinohradech opětovně boural (a opět pod vlivem alkoholu) – obžalovaný se ale nedostavil; prý kvůli nemoci. „Tak teď už víme, že to byla viróza," poznamenal ve středu jeden z pražských novinářů, kteří se dlouhodobě věnují soudní tématice – ve zjevné narážce na dnes již legendární záběry z prohlídky korunovačních klenotů za účasti prezidenta Miloše Zemana a následné vysvětlení Hradu. 

O chřipce nebo angíně bránící účasti na jednání nicméně skutečně hovořil u soudu i Kadlecův advokát, když po telefonickém kontaktu s klientem vysvětloval jeho neúčast. Po aféře s masakrováním aut na Vinohradech se nicméně soud s takovým vysvětlením nespokojí, potvrdila ve středu mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Bude požadovat doložení důvodů neúčasti – chce tedy vidět lékařskou zprávu s potvrzením nezpůsobilosti účastnit se líčení.

Čtěte také: Policejní pedagog bourající v Nuslích trest nedostal