K místu střetu dvou osobních aut v Türkově ulici, kde jedno z nabouraných vozidel skončilo na střeše, byly všechny hlavní složky integrovaného záchranného systému volány hodinu a čtvrt po poledni. Okolnosti havárie zůstávají v šetření policie. Uvolnit průjezd se hasičům podařilo za pomoci navijáku na zásahovém voze.

Čtěte také: Kvůli zaklíněnému kamionu museli odklonit lampu

Řidič, který dostal botičku, napadl strážníky Razantním zásahem strážníků s nasazením pout skončil ve středu v noci v centru Prahy rutinní zásah při sundávání botičky z kola auta, které neoprávněně stálo na vyhrazeném parkovišti. Čtyřiačtyřicetiletý řidič, který si hlídku z Prahy 1 přivolal na Senovážné náměstí, zprvu proti uložení pokuty za přestupek nic nenamítal. Když ho však strážnice požádala o podpis na pokutový blok, vulgárně vykřikoval, že nic podepisovat a řešit nebude. „Jeho chování vzápětí přešlo do agresivity, kdy začal hlídku napadat údery," připomněla ve čtvrtek Irena Seifertová z centrály městské policie. Věc dál řeší policisté.

Sprejery z ciziny usvědčují fotky v mobiluDvojici 17letých cizinců, kteří se sprejováním rozhodli pozměnit historické budovy v centru metropole, aby víc odpovídaly jejich vkusu, dopadli přímo na místě činu strážníci z Prahy 1. Hlídka si v úterý večer všimla mladíků, kteří si mobilem fotili čerstvě nastříkanou malůvku na zdi baziliky sv. Jakuba Většího. Sotva zmerčili uniformy, snažili se vzít do zaječích – daleko ale neutekli. Ke sprejování se přiznali – a neodmítli ani ukázat fotky ve svém mobilu. Ty ukázaly, že se sprejerského řádění dopouštěli v Praze i na dalších místech. Jejich počínáním se dále zabývá policie.

Žena, která vytopila souseda, putovala na psychiatriiK neveselým scénám byli v noci na čtvrtek přivoláni do domu na Hájích strážníci z Prahy 11. Na tísňovou linku telefonoval muž, jehož byt měl promáčený strop – voda přitom stále tekla – a když se vydal o patro výš zjednat nápravu, na 92letou seniorku se nedozvonil. Přes dveře se pouze ozývalo sténání, naříkání a volání o pomoc. Ženin křik slyšela vyslaná hlídka už před vchodem – ozýval se z reproduktoru domovního telefonu. Již v té chvíli volali strážníci záchranáře: bylo totiž zřejmé, že situace je vážná. To také bylo důvodem, proč se hlídka rozhodla vykopnout dveře. V bytě strážníci našli zmatenou ženu, která pouze vydávala zvuky. Na podlaze byly asi dva centimetry vody – a také se tam povalovaly rozbité věci a bylo poházeno různé nářadí včetně kladívka. Pohled otevřenými dveřmi na toaletu pak ukázal, kolik uhodilo: bylo vidět rozbitou nádržku záchodové mísy, z níž stále vytékala voda. Uzavření přívodu zabránilo dalšímu nárůstu škod – a pak mohlo dojít na obhlídku: našly se rozbitá televize i konferenční stolek. Záchranáři pak ženu převezli do péče psychiatrů.

Z hořícího domu vyvedli hasiči 12 lidíPraha – Deset lidí skončilo ve čtvrtek v péči zdravotnických záchranářů poté, co se nadýchalo kouře při požáru bytu v obytném domě v Horolezecké ulici v Hostivaři. Hasiči k němu byli přivoláni v půl desáté večer. Na pomoc vyrazilo hned šest jednotek. Při evakuaci obyvatel pětipatrového paneláku hasiči na zadýmených chodbách použili vyváděcí masky. Zachránili devět dospělých a tři děti, připomněl Martin Kavka z centrály pražských hasičů. Dostat plameny pod kontrolu se podle jeho slov podařilo po půlhodině. Hodinu po vyhlášení poplachu už byla situace příznivější. „Ještě probíhají dohašovací práce, ale jednotky už postupně odjíždějí," řekl Kavka Deníku půl druhé hodiny před půlnocí. Konečná likvidace požáru pak byla ohlášena ve chvíli, kdy do půlnoci chyběla necelá třičtvrtěhodinka. Hasiči se také museli postarat o odvětrání domu pomocí přetlakové ventilace. Okolnosti vzniku požáru zůstávají v šetření hasičů i policie. V jeho rámci také bude upřesněna způsobená škoda. Zasažený byt byl zcela zničen – včetně veškerého vybavení – a požár poznamenal i jeho okolí. „Zplodiny hoření poškodily malbu stěn, stropů a vstupních dveří bytových jednotek ve společných prostorách domu v dalších patrech, došlo také k poškození fasády," přiblížil Kavka následky.
Požár v obytném domě v Hostivaři. Zdroj: HZS Praha/ M. Kosmata Požár v obytném domě v Hostivaři. Zdroj: HZS Praha/ M. KosmataPožár v obytném domě v Hostivaři. Zdroj: HZS Praha/ M. Kosmata