Velmi znepokojení a rozhořčení rodiče osmatřiceti prvňáků ze Základní školy Oty Pavla v Buštěhradu, jsou rozhodnuti podat trestní oznámení na dopravní společnost a opilého řidiče autobusu, který vezl ve čtvrtek jejich děti na školní výlet.

Při zpáteční cestě šofér havaroval v pražském tunelu při couvání, poté, co měl defekt na kole. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Přestože příčinou nehody byla zřejmě technická závada na zastaralém vozidle, řidič při policejní kontrole nadýchal téměř tři promile alkoholu. Kvůli nedostatečné komunikaci učitelek, které v autobusu cestovaly s dětmi, rodiče vůbec netušili, co se stalo a podrobnosti se dozvěděli prý až od svých potomků a z médií. „Děti se měly vrátit z výletu kolem třetí hodiny odpoledne. Stáli jsme před školou do půl páté a nikdo nám do té doby nepodal jedinou informaci, co se stalo. Potom přišla paní ředitelka a sdělila, že autobus měl problémy a píchl kolo. Kolem páté hodiny se děti vrátily náhradním autobusem,“ postěžovala si jedna z maminek Kladenskému deníku.

Otřesení rodiče dětí se proto dožadovali vysvětlení u ředitelky školy Věry Sklenářové. S médii ale odmítla komunikovat. Její stanovisko proto Deník nezná. Mluvila jen s rodiči. „Paní ředitelka nám nechtěla říci název společnosti, které autobus patří. Ta údajně ale se školou spolupracuje patnáct let. Řekla nám, že trestní oznámení podá. Zlobíme se na to, že autobus prý nebyl v pořádku už od rána. Chyběly mu pásy, dětem byla zima. Jedna z maminek, která jela jako doprovod, snad cestou podotkla, že z řidiče byl cítit alkohol. Proč se to neřešilo, je-li to pravda, aby se předešlo neštěstí?“ podivila se matka. „Budeme trvat na vysvětlení, potrestání řidiče autobusu, případně pedagogického dozoru,“ uzavřela žena.

Řidič: Nehodu zavinila porucha aautobusu

Za nehodu nemůže opilost, ale porucha. S takovou obhajobou vyrukoval na policisty z pražského dopravního inspektorátu, který vyšetřují čtvrteční havárii autobusu plného dětí v Lochkovském tunelu na Pražském okruhu, jeho 33letý šofér. Protože po bouračce nadýchal téměř tři promile, je podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Obviněn ale prozatím nebyl; policisté stále zkoumají všechny okolnosti události.

Řidič ale trvá na tom, že ho v půl třetí odpoledne nezradilo jeho tělo, ale na vině je porucha karosy, s níž narazil do stěny tubusu ve směru k plzeňské dálnici D5. Téměř zázrakem se nic nestalo 38 prvňáčkům z Buštěhradu na Kladensku, které vezl ze školního výletu, ani čtveřici jejich učitelek – a nehoda blokující v tunelu bezmála po tři hodiny dva jízdní pruhy přinesla jen nemilé dopravní komplikace. Policisté tudíž prověřují, zda nedošlo k technické závadě, a shromažďují k okolnostem nehody všechny dostupné informace.

Do uzavření případu nechtějí ke stavu vyšetřování a vyhodnocování důkazů poskytovat bližší informace.

Čtěte také: V Praze havaroval autobus s prvňáčky, řidič nadýchal tři promile

KATEŘINA HUSÁROVÁ, MILAN HOLAKOVSKÝ