Pojišťovna Allianz vyvrátila i druhou rozšířenou představu. Nejčastěji totiž vloni vyplácela pojistná plnění za důsledky nikoli agresivní jízdy, nýbrž nedodržování bezpečné vzdálenosti a nevěnování se řízení.

Ilustrační snímek
Krvavá statistika: Každý osmý mrtvý na českých silnicích je motorkář

Do její evidence se dostalo více než sto tisíc dopravních nehod. „Přes padesát jedna procent nehod na silnicích za loňský rok je spojených s Pražáky. Často však bourají i klienti ze Středočeského a Jihomoravského kraje. Naopak nejméně nahlášených událostí přišlo z Pardubického a Libereckého kraje,” komentovala data analytička pojišťovny Martina Červenková.

Nejlepší řidiči? Ti z podhůří

„Pokud zohledníme bonus, věk a ujeté kilometry, dokážeme zacílit na nejméně rizikovou skupinu řidičů. Zjednodušeně řečeno, rozhoduje hlavně to, jak řidič jezdí a kolik toho dané vozidlo najede,“ říká metodik pojištění majetku a vozidel pojišťovny Allianz Josef Šrut. Podle statistik za uplynulý rok se k těm spolehlivějším řadí šoféři z Vysočiny a Královéhradeckého kraje. Většina českých motoristů přitom za rok najezdí méně než 15 tisíc kilometrů.

Tragická dopravní nehoda ve Vysokém Mýtě.
Kudy raději nejezdit? Pojišťovna zveřejnila novou mapu rizikových míst