Osm minut před jedenáctou večer si sám přivolal pomoc zraněný chodec, kterého u obce Višňová srazilo neznámé projíždějící auto - a při střetu byl odhozen do příkopu. Po šoférovi, který z místa ujel, pátrají policisté. Prozatím ale zatím neznají ani značku a typ vozu, za jehož volantem seděl. Pokud se ho podaří dopadnout a postavit před soud, za neposkytnutí pomoci řidičem motorového vozidla by mohl dostat až pětiletý trest.

Na pomoc muži se zraněním páteře, který po celou dobu zůstával při vědomí, se záchranáři komunikoval a stěžoval si na necitlivost nohou, vyjely sanitní vozy se zdravotnickou posádkou z Dobříše a s lékařem z Příbrami a odstartoval i vrtulník z metropole. Právě ten ho transportoval do vojenské nemocnice v pražských Střešovicích.

Další nehody na sebe nenechaly čekat

Dokonce dva vrtulníky - z Prahy a z Jihlavy - se slétly již v sobotu odpoledne 56. kilometr dálnice D1, kde se necelou hodinu po poledni zranilo pět lidí při srážce dvou osobních aut. Původní oznámení na tísňovou linku 155 ale podle slov Terezy Vojtové z centrály středočeských záchranářů znělo ještě podstatně dramatičtěji: telefonát hovořil o bouračce za účasti čtyř osobních aut a kamionu. Ve skutečnosti havarovala dvě vozidla, která byla při nárazu zcela zničena. Okolnosti střetu zůstávají předmětem šetření.

Vedle helikoptér pomáhaly zraněným také posádky sanitek z Vlašimi, Zruče nad Sázavou a z Vranova. Sanitní vozy transportovaly do benešovské nemocnice tři pacienty s pohmožděninami, oba vrtulníky pak zamířily do hlavního města. „Letecká záchranná služba z Prahy transportovala do motolské nemocnice jednu osobu s úrazem hlavy a tržnými ranami po celém těle. Vrtulník z Jihlavy transportoval pátého zraněného do Ústřední vojenské nemocnice s úrazem hrudníku a břicha," připomněla Vojtová. Po jejich odletu se pak podařilo provoz na dálnici obnovit. Uzavírka páteřní dopravní tepny republiky trvala asi půl hodiny.