„Ministr Zaorálek má zraněnou hlavu, ale zranění je lehké a střední," řekl Deníku Rovnost zdroj blízký ČSSD, který si nepřál být jmenovaný.

To následně potvrdilo i samotné ministerstvo zahraničí. "V důsledku nehody byl zraněn ministr zahraničních věcí, který byl krátce po nehodě převezen do brněnské nemocnice," uvedlo v prohlášení s tím, že ministr již byl propuštěn do domácí péče.

Okolnosti nehody šetří policie. „Dechová zkouška na alkohol byla u obou řidičů negativní," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Pavel Bělobrádek.
Pavel Bělobrádek: Lidovci by trestně stíhaného člověka do vlády neposlali

Jednu osobu záchranáři přepravili do nemocnice letecky. „Starší muž při nehodě utrpěl středně těžké poranění hlavy a po prvním ošetření ho letecká záchranná služba transportovala do traumacentra brněnské fakultní nemocnice v Bohunicích,“ sdělila mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková.

Zaorálek se vyjádřil k události v sobotu dopoledne. „Děkuji brněnským záchranářům, lékařům a sestrám traumatologie nemocnice v brněnských Bohunicích za jejich včerejší pohotovost. A za to, jak mi nakonec pěkně sešili hlavu. Jsem rád, že se nikomu dalšímu nic nestalo," kometnoval na svém twitterovém účtu.

Nehoda se obešla bez asistence hasičů.

"Věřím, že pan Zaorálek, ale i další účastníci dopravní nehody budou v pořádku. Přeji brzké uzdravení," napsal na svém twitterovém účtu předseda ODS Petr Fiala. 

Silnice smrti

Podle starosty nedalekých Lechovic Josefa Juráčka z ČSSD je úsek silnice, kde měl ministr Zaorálek nehodu, nebezpečným místem s poměrně velkou četností nehod. „Nevím sice, jak se tato nehoda stala, ale obecně mohu říci, že je tam zvlněná silnice a auta se ztrácí za horizontem. V plánu je již oprava a Ředitelství silnic a dálnic nyní chystá projekt," sdělil Juráček.

Silnice I/53 je přezdívaná silnice smrti a zemřelo na ní dle dostupných statistik sedmadvacet lidí za posledních deset let. Poslední smrtelný případ na silnici vedoucí ze Znojma na Pohořelice a Brno je ze srpna.

Silnici mezi Znojmem a Pohořelicemi považuje za nebezpečnou i učitel znojemské autoškoly Marek Neuschl. „Silnice smrti je ve stávající podobě velmi nebezpečná. Když začne někdo předjíždět, jde doslova o život," řekl před časem Neuschl.

Oleksovice se nacházejí na trase mezi Brnem a Znojmem, kde se v těchto dnech koná historické vinobraní. Toho se v pátek večer zůčastnily špičky sociálních demokratů, třeba premiér Bohuslav Sobotka, nebo jihomoravský poslanec Jiří Petrů.

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš
Předvolební průzkum v krajích: ANO nemá konkurenci