Deset minut po šesté večer na něho lidé volali policisty i strážníky. Obtěžuje okolí a válí se po zemi, znělo oznámení. Skutečnost ale byla zcela odlišná!

Stalo se něco jiného. K čemu ale došlo, zatím není jasné. Kriminalisté proto hledají svědky, kteří by jim pomohli záhadu objasnit.

Ožrala, který by se měl stydět, kdyby toho ve svém stavu byl schopen. Takhle byli s úsudkem rychle hotovi svědci. Ve skutečnosti před jejich očima muž umíral. Zcela střízlivý - skutečně to ale vypadalo, jako kdyby notně přebral.

Podpíral se o označník zastávky, opakovaně padal na zem a kolemjdoucí mu pomáhali vstát. Nakonec ho položili na lavičku, kde zůstal ležet. A přivolali uniformované strážce pořádku.

Oživovací pokusy nikam nevedly

Hlídka strážníků, která dorazila jako první, ho našla už bez známek života. Oživovací pokusy nikam nevedly, marná byla následně i snaha o resuscitaci ze strany posádky přivolané sanitky. Také lékařka už mohla pouze konstatovat smrt bez cizího zavinění. Selhání srdce, odhadovala.

Pitva, jež se v případě podobných úmrtí provádí, přinesla ale překvapivý závěr. Zesnulý před smrtí nevzdoroval opilosti: po alkoholu se v jeho těle nenašla ani stopa. Bojoval se zcela jiným druhem intoxikace organismu. S otravou oxidem uhelnatým. A to je ta největší záhada!

Zplodin hoření plynového spotřebiče - například koupelnové karmy nebo plynového topidla - se na zastávce určitě nenadýchal; přitom koncentrace zabijáckého plynu v jeho těle byla taková, že podle lékařů by neměl být schopen chůze. Ano, s tou měl problémy - podle kamerových záznamů nicméně na zastávku skutečně přišel po svých.

Lékařská věda přesto namítá: to by nemělo být možné. Už při podstatně nižší koncentraci oxidu uhelnatého v těle, než jaká byla zjištěna při toxikologickém rozboru, člověk upadá do bezvědomí…

Co muže připravilo o život, zůstává neznámé

K rozřešení záhady by kriminalisté potřebovali přesně zmapovat pohyb muže předtím, než se ocitl na tramvajové zastávce. Policejní detektivové soudí, že mohl přijít z nedalekého bytu nebo ubytovny. Jana Rösslerová z ředitelství pražské policie v pondělí připomněla, že kriminalisté nevylučují ani možnost, že přišel z provizorního obydlí využívaného bezdomovci.

Tahle varianta ale na pohled nepůsobí moc pravděpodobně - muž měl čisté oblečení a nepůsobil zanedbaně. Nicméně - policejní záznamy o kontrolách dokladů nasvědčují tomu, že k oblastem „bezdomoveckých lokalit" měl blízko. Další záhada!

„V minulosti policisté tohoto muže kontrolovali v lokalitách Vinohrady, hlavní a Smíchovské nádraží. Nevylučují tak, že se mezi bezdomovci pohyboval," poznamenala Rösslerová.

Při hledání odpovědí na zatím nezodpovězené otázky by kriminalistům pomohla svědectví veřejnosti. Na lince 158 jsou vítány jakékoli poznatky, které by mohly souviset s případem - zejména informace o pohybu muže před jeho úmrtím.