Kus stavebního stroje vlak urazil – naštěstí se ale nikomu nic nestalo. Zasažen nebyl žádný z vozů obsazených cestujícími; lidé však uvízli jen několik kilometrů před dojezdem do cílové stanice – a navíc v místech mimo peron. Díky zásahu hasičů bylo možno zajistit bezpečný přestup do náhradního spoje, který mimořádně zastavil v blízkosti místa střetu.

„Zásah byl ukončen v 15.36 hodin," informoval Deník Ladislav Holomčík z centrály středočeských hasičů. Událost, jejíž přesné okolnosti zůstávají v šetření policie, přivodila odpoledne omezení provozu na trati mezi stanicemi Praha-Běchovice a Český Brod; důsledkem byla zpoždění vlaků v řádu desítek minut.

Ukazovat na konkrétního viníka zatím jeví jako předčasné – z logiky věci nicméně plyne, že bagr se připletl do cesty vlaku a nikoli naopak. To potvrzuje i pondělní vyjádření dopravce. „Podle aktuálních informací stavební stroj pracující na modernizaci trati zasáhl ze zatím nezjištěných příčin do takzvaného průjezdového profilu vlaku RJ 1006, který aktuálně místem projížděl," uvedla provozovatelská společnost Student Agency na webových stránkách svého projektu RegioJet.