Z celkového počtu 22.876 havárií, jimiž se loni zabývala pražská dopravní policie, se alkohol podílel na 422 (což představuje 1,8 procenta) a drogy na 21 (0,1 procenta). A jejich následky nejsou zanedbatelné. Pití v situacích, kdy si ho bylo třeba odpustit, má na svědomí změněné životy po silničních incidentech u 11 lidí i jejich rodin – a k tomu ještě 98 lehkých zranění.Nehody s drogami si v metropoli loni vyžádaly jedno těžké a čtyři lehká zranění.

Čtěte také: KRIMI MIX: Kdo vyrazil na červenou? Chodec, či auto?

Nula je výjimkou

Zatímco nehod pod vlivem alkoholu poslední dobou v hlavním městě vytrvale ubývá, s těmi nejtragičtějšími následky je to jako na houpačce. Vždyť předloni si dopravní maléry, na kterých se podepsalo popíjení – a to jak u řidičů, tak v případě chodců – vyžádaly hned šest životů!

A pokud by si i ti nejzkušenější z pražských dopraváků měli vzpomenout na jiný rok, kdy do kolonky počtu obětí bylo možno vepsat nulu, vzpomínat budou marně. Za celou jejich kariéru se to nestalo – byť v novém tisíciletí bylo možno zaznamenat pět let „pouze" s jednou obětí.

Loni jedenáct mrtvých

Smutnější údaje zaznamenali středočeští policisté. Nehody s alkoholem si loni v kraji připsaly sedm zmařených životů – a drogy další čtyři usmrcené. I další následky jsou varující: v případě alkoholu 40 těžkých zranění a 190 lehkých, u drog jeden těžký úraz a osm lehkých.

Už samotný podíl těchto nehod je varující. Alkohol se ve středních Čechách podepsal na 555 nehodách, což představuje čtyři procenta z celkového počtu 13.833 – a v případě 28 dopravních malérů spojených s drogami to dělá 0,2 procenta.

Přečtěte si: Vinohradské nemocnice zažila menší chemický poplach

Vývoj nehod pod vlivem alkoholu. Graf. Zdroj: Policie ČR

Zklamal i saniťák

Nemít za volantem čistou hlavu je hazard vždy – někdy se však rozum přímo brání uvěřit tomu, co se také může stát. Před měsícem šokoval řidič sanitky vezoucí do nemocnice v centru Prahy ležícího pacienta v nijak akutním stavu, který policejní hlídku ze Smíchova zaujal tím, že si průjezd křižovatkami usnadňoval pomocí majáků, aby pak zase pokračoval bez nich, a nerespektoval dopravní značení.

Při kontrole nadýchal přes jedno promile – a ještě po více než třech hodinách měl v krvi téměř tři čtvrtě promile! Kauza navíc znovu rozvířila debaty kolem zneužívání majáků řidiči převozových sanitek.

Zdroj: Policie ČR
Zdroj: Policie ČR
Zdroj: Policie ČR