Nic jiného se ani nečekalo. Jednání o vazbě nejsou veřejná, nicméně stěžejní fakta jsou známa. Soudkyně Renáta Moudrá se obává, že by nadále pokračoval v maření výkonu úředního rozhodnutí a navzdory uloženým zákazům řízení opět usedl za volant - a do litoměřické vazební věznice ho poslala rovněž kvůli obavám z možného útěku před hrozícím vysokým trestem. Písemný slib, který obviněný předložil (a jehož přesný obsah není znám), nebyl pro soudkyni dostatečnou zárukou.

Muži, který je od soboty obviněn z násilí proti úřední osobě (a vzhledem k nerespektování zákazů řízení také z maření výkonu úředního rozhodnutí), hrozí podle slov Markéty Johnové z územního odboru policie pro Prahu-venkov: Východ trest odnětí svobody ve výši osm až šestnáct let. Proces bude bezpochybně ostře sledovaný; ostatně i ministr Chovanec požadoval exemplární potrestání.

Tragédie pro obě strany

Mladíkovi rodiče, kteří se jednání soudu o vazbě účastnili, se k případu nevyjádřili; před novináři utekli. Nechali se pouze slyšet, že jde o tragédii pro obě strany. Což je nepochybně poravda. Nijak se na chodbě soudu neprojevil ani obviněný, kterého policejní eskorta přivedla v poutech z cely předběžného zadržení. Na dotazy nereagoval a svou tvář se před reportéry snažil zakrývat kapucí.

K tragédii došlo v pátek večer poté, co u Brandýsa nad Labem na Praze-východ chtěla místní policejní hlídka zastavit hlídka zastavit a zkontrolovat řidiče Škody Octavia - on ale na její signál nereagoval a začal ujíždět. V hustém dešti se zběsilou rychlostí hnal tmou po menších silničkách. Hlídka se pustila za ním, přičemž byly povolány i posily.

Před Kostelcem nad Labem se vozidlo znova snažila zastavit hlídka policistů z Mělnicka - přičemž řidič do 36leleté policistky najel. Následky střetu v rychlosti kolem stovky byly fatální. Žena, kterou auto odhodilo desítky metrů, utrpěla těžký úraz hlavy a otevřenou zlomeninu holenní kosti. V sobotu odpoledne následkům zranění podlehla ve vinohradské nemocnici v Praze.

Jedenáct zákazů řízení

Řidiče octavie policisté zadrželi; po střetu vyjel do pole. Jemu ani dvěma spolujezdcům, muži a ženě, se nic nestalo. Výsledek drogového testu pozitivní na metamfetamin napovídá, že jde o konzumenta pervitinu. Ukázalo se také, že dotyčný měl vysloveno celkem 11 zákazů řízení - třikrát soudem a ve zbývajících případech ve správním řízení. Přesto znovu sedl za volant!

Spolujezdci nyní již vazebně stíhaného ne-řidiče, muž i dívka, podle dostupných informací figurovali jako účastníci další nehody, kterou řešili v pondělí policisté v Brandýse. Také v tomto případě u řidiče test na drogy vyšel pozitivně…

Úmrtí kolegyně, matky dvou dětí, si připomínají policisté nejen ve středních Čechách, kde na služebnách zavlály černé prapory, ale v celé republice. Policejní odbory společně s Týdeníkem Policie vyhlásily sbírku ve prospěch pozůstalých - ZDE, policisté mají dovoleno doplnit své uniformy smutečními páskami na rukávech nebo černými stužkami na odznacích.

Šokovala i pondělní nehodaKamarádi nyní již vazebně stíhaného ne-řidiče, který se bude ze smrtící bouračky u Kostelce zpovídat před soudem, figurovali jako účastníci další nehody! Tu v pondělí dopoledne řešili policisté v Brandýse nad Labem. Naštěstí nešlo o život.

Třiadvacetiletý muž, který má vyslovený zákaz řízení, ale přesto seděl za volantem Škody Felicia, nacouval do dodávky značky Mercedes. I se spolujezdkyní, jež údajně seděla rovněž v octavii u Kostelce, z místa utekli, policisté ale podezřelého později našli doma.

Test na drogy vyšel pozitivně, avšak policisté jsou opatrní s konstatováním, že muž byl v době nehody pod vlivem návykové látky; tu mohl konzumovat až po nehodě. Více by měly naznačit výsledky rozborů krve společně s dalším šetřením.

Prozatím je tak dotyčný podezřelý z maření výkonu úředního rozhodnutí, a to v souvislosti s nerespektováním zákazu řízení.

Čtěte také: Ujíždějící řidič pod vlivem drog smrtelně zranil policistku