Mrtvý muž od silnice stále nemá jménoProtože se zatím nepodařilo zjistit podrobnosti, kriminalisté se v pondělí obrátili s žádostí o pomoc na veřejnost. Přivítali by jak informace o totožnosti asi 35letého muže s tetováním, tak poznatky o pohybu podezřelých osob v oblasti Velkých PřílepPůvodní předpoklady mají středočeští kriminalisté potvrzeny: mrtvý muž dosud neupřesněné totožnosti, jehož potetované tělo jen v lehkém oblečení bylo 12. března náhodně nalezeno pohozené u silnice nedaleko Velkých Přílep na Praze-západ, skutečně zemřel v důsledku předávkování drogami.

Potvrzuje se tak, že opravdu mohlo jít o účastníka nějaké párty, která skončila tragicky – a kdosi se rozhodl tělo „odklidit" a odvézt na poměrně odlehlé místo u cesty k bývalé vodárně; místo nálezu totiž nebylo místem úmrtí. Šetření také potvrdilo prvotní zjištění, že se nejedná o nikoho z blízkého okolí.

Policisté stále doufají, že by mohly pomoci postřehy svědků, pokud si lidé před čtvrtrokem všimli podezřelého dění – pohybu lidí i vozidel – poblíž místa nálezu těla. Jakékoli poznatky, které by mohly s případem souviset, lze sdělit detektivům prostřednictvím telefonního čísla 606 691 250; volat lze i na linku 158.

Prchajícího motorkáře zastavila bouračkaSe zraněním hlavy putoval na ošetření ve vinohradské nemocnici řidič motocyklu, který se v noci na úterý snažil ujet pražským policistům. Když tři čtvrtě hodiny před půlnocí prchal před hlídkou pohotovostní motorizované jednotky, která nočního jezdce chtěla ve Vršovicích zastavit k preventivní silniční kontrole, vyboural se na tramvajových kolejích; ty motocyklu doslova podsekly přední kolo.

Navzdory tvrdému pádu se ještě snažil utéct po svých, ale marně. V tomto případě už neukazoval policistům záda v úseku několika kilometrů, jako když seděl za řidítky, ale dostižen byl po pár metrech. Vlastně spíš vytažen z křoví, ve kterém se hodlal ukrýt. K ujíždění měl hned dva důvody, konstatoval Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie.

Jednačtyřicetiletý muž má vysloven zákaz řízení – a navíc seděl na motocyklu, který byl 26. května nahlášen jako ukradený. „Na základě těchto skutečností skončil řidič na policejní služebně pro podezření z trestných činů maření výkonu úředního rozhodnutí a podílnictví," uvedl Hulan.

Útočiště bezdomovců lehlo popelemZcela zničena požárem byla dřevená chatka stojící na oploceném, ale silně zarostlém pozemku v pražské TrojiZcela zničena požárem byla dřevená chatka stojící na oploceném, ale silně zarostlém pozemku v pražské Troji. Chatku o rozměrech asi 5×5 metrů, která se nacházela v ulici Pod Havránkou, zachvátily plameny v pondělí večer. Hasiči z Holešovic likvidovali oheň v dýchací technice, informovala v úterý Pavlína Adamcová z centrály pražských hasičů. „Příčinou vzniku požáru byla nedbalost nebo úmyslné zapálení," konstatovala. Jisté je, že požár měl souvislost s nelegálním přebýváním cizích osob.

Zloději obrali spáče, udal je svědekDopadnout trojici zlodějů, kteří v centru metropole okradli spícího muže, se díky výraznému přispění svědka podařilo pražským strážníkům. O události z nedělního rána informovala městská policie v úterý. K pěší hlídce strážníků z Prahy 1 přiběhl muž, jenž hlásil, že před hotelem na Senovážném náměstí byl svědkem krádeže: spal tam muž, který měl přes rameno brašnu – a z ní mu trojice chmatáků uzmula tablet. Svědek také hned na dotyčné ukázal; nacházeli se totiž poblíž. Trojice nezapírala; přiznala se – a ukradený tablet odevzdala. I tak ale všichni tři musí počítat s tím, že budou mít oplétačky s policií.